Kiska podpísal sériu zákonov vrátane ochrany práv detí, či hospodárskej mobilizácie

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 11:04 • 2 min
Kiska podpísal sériu zákonov vrátane ochrany práv detí, či hospodárskej mobilizácie

BRATISLAVA - Možnosť previesť majetok štátu určený na účely hospodárskej mobilizácie na iné subjekty prináša novela zákona z dielne ministerstva hospodárstva, ktorú dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

"Správca majetku štátu ušetrí finančné prostriedky, pretože náklady na servis, údržbu, odborné prehliadky a odborné skúšky zariadení, ktoré sú súčasťou tohto majetku, bude znášať nový vlastník," uviedlo ministerstvo v dôvodovej správe k novele.

 

Nový vlastník musí byť podľa rezortu subjektom hospodárskej mobilizácie a musí byť vo vlastníctve štátu, pričom takto prevedený majetok musí aj naďalej slúžiť na účely hospodárskej mobilizácie. "V rámci systému hospodárskej mobilizácie sa z návrhu zákona úplne vypúšťajú všetky ustanovenia o poskytovaní príspevku na obstaranie majetku štátu určeného na účely hospodárskej mobilizácie," doplnilo ministerstvo.

 

Hospodárskou mobilizáciou sa podľa zákona rozumie súbor hospodárskych a organizačných činností a opatrení vykonávaných v období krízovej situácie alebo pripravovaných a vykonávaných v stave bezpečnosti. Slúži na zaistenie ochrany základných bezpečnostných záujmov SR, na realizáciu prípravy štátu na obranu, ako aj na riešenie krízových situácií a na zmiernenie ich následkov.

 

 

Upraví sa aj proces prípravy rozpočtu verejnej správy

 

Po novom Ministerstvo financií (MF) SR nebude pripravovať východiská rozpočtu a predkladať ich na rokovanie vlády ako samostatný materiál, ale pri zostavovaní rozpočtu bude vychádzať z Programu stability. Ten kabinet schvaľuje každoročne a do konca apríla ho predkladá Bruselu. Tieto zmeny obsahuje novela zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorú v stredu tiež podpísal Kiska.

 

Súčasťou Programu stability sú totiž podľa rezortu financií všetky relevantné údaje dôležité na zostavenie rozpočtu. "Určenie podielu schodku rozpočtu verejnej správy alebo podielu prebytku rozpočtu verejnej správy na hrubom domácom produkte je súčasťou Programu stability," vysvetľuje ministerstvo.

 

Právna norma prinesie aj ďalšiu zmenu. Národnej rade (NR) SR sa ako samostatný materiál nebude predkladať správa o plnení rozpočtu verejnej správy za 1. polrok. Dnešné pravidlá stanovujú, že tak musí vláda urobiť najneskôr do 90 dní od uplynutia polroka. Údaje o očakávanej skutočnosti bežného rozpočtového roka sú podľa platného zákona súčasťou rozpočtu verejnej správy, ktorý vláda predkladá parlamentu do 15. októbra bežného roka.

 

"V záujme toho, aby sa NR SR nepredkladali dvakrát rôzne údaje o očakávanej skutočnosti bežného rozpočtového roka, navrhuje sa, že NR SR sa bude namiesto správy o plnení rozpočtu verejnej správy predkladať informácia o očakávanej skutočnosti bežného rozpočtového roka, a to v rámci návrhu rozpočtu verejnej správy," argumentuje rezort financií.

 

Právnou normou sa upravuje aj poskytovanie údajov obcí a vyšších územných celkov do Rozpočtového informačného systému. "Údaje upraveného rozpočtu sa poskytnú najneskôr do 30. kalendárneho dňa po uplynutí príslušného mesiaca a úpravy rozpočtu vykonané v mesiaci december najneskôr do 5. februára nasledujúceho rozpočtového roka," konštatuje novela zákona.

 

Obce a vyššie územné celky si budú musieť dávať väčší pozor na svoje hospodárenie. Novela upravuje pokuty za prekročenie dlhu. Na jednej strane sa zmierňuje tým, že sa do dlhu nezarátavajú niektoré zdroje financovania, za medziročný nárast podielu dlhu na bežných príjmoch sa však udelí pokuta vo výške 5 % z tohto zvýšenia. Do celkovej sumy dlhu sa po novom nebudú započítavať záväzky z prijatia návratných zdrojov financovania a záväzky obce alebo vyššieho územného celku v nútenej správe.

 

 

Ochrana detí a tradičnej rodiny sa posilní

 

Ochrana detí a význam tradičnej rodiny sa posilní. Prezident totiž podpísal novelu zákona o rodine, ktorá má zlepšiť podmienky ochrany detí a zvýšiť význam stabilného prostredia rodiny tvorenej otcom a matkou. Práve toto prostredie je podľa novely najvhodnejšie pre všestranný a harmonický vývin dieťaťa. Snahou právnej normy je tiež, aby umiestňovanie detí do ústavnej starostlivosti bolo najkrajnejším riešením v oblasti rodinnej politiky.

 

Balík zmien pripravilo ministerstvo spravodlivosti. Inšpirovalo sa právnymi úpravami v Rakúsku a Nemecku. Zmeny sa dotknú aj viacerých iných zákonov. V občianskom súdnom poriadku pribúda súbor pravidiel na ochranu dieťaťa v prípadoch, keď nie je možné overiť úroveň ochrany jeho života, zdravia, či nie je vystavené neľudskému alebo zlému zaobchádzaniu. Má ísť o rýchly a efektívny proces s viacerými garanciami proti zneužívaniu zo strany štátu.

 

V rodinnom kódexe sa objaví článok vymedzujúci kritériá najlepšieho záujmu dieťaťa. Súdy budú mať nástroje na to, aby mohli zasiahnuť v prípadoch, keď sa dieťa stáva rukojemníkom rodičov pri ich sporoch, dostáva sa do konfliktu lojality a má z toho napríklad pocity viny. Štát sa snaží tiež lepšie ochrániť deti pred násilím v rodine. Po novom by sa malo prihliadať nielen na priame násilie voči dieťaťu, ale aj na násilie voči blízkej osobe dieťaťa.

 

Pri problémoch z praxe novela reaguje na verdikt Ústavného súdu SR, ktorý označil za protiústavný stav, keď bolo možné zaprieť otcovstvo manžela matky dieťaťa iba do troch rokov po jeho narodení. Po novom tak bude môcť manžel urobiť do troch rokov od momentu, keď sa hodnoverne dozvie o okolnosti vylučujúcej, že je otcom.

 

Ministerstvo chce tiež, aby si v budúcnosti mohli upraviť na súde styk s dieťaťom starí rodičia aj nezosobášených partnerov, ktorí sa rozišli. V budúcnosti by malo byť tiež možné, aby do náhradnej osobnej starostlivosti boli zverené deti príbuzným, ktorí nežijú na Slovensku, ale v niektorej z krajín EÚ. V prípade utajených pôrodov sa navrhuje dvojmesačná lehota, keď sa matka po pôrode bude môcť prihlásiť k svojmu dieťaťu.

 

Ministerstvo sa snaží reagovať aj na situácie s únosmi detí, kde Slovensko prehralo niekoľko prípadov na Európskom súde pre ľudské práva. Zavádza preto osobitné konanie pred súdmi v týchto prípadoch, ktoré by malo umožniť, aby sa unesené deti bez prieťahov vrátili do krajiny obvyklého pôvodu. Zlepšiť sa má aj ochrana detí zverených do náhradnej osobnej starostlivosti pred rizikovým premiestnením do zahraničia. Náhradný rodič bude povinný vopred oznámiť predpokladaný odchod dieťaťa na dobu dlhšiu ako tri mesiace. Súd môže začať konanie o súhlase s dočasným premiestnením, ak bude mať pochybnosti, že vycestovanie je v záujme dieťaťa.

 

 

Deti a zdravotne postihnutí budú mať svojich ochrancov práv

 

Kiska podpísal a zákon z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Deti a zdravotne ťažko postihnuté osoby na Slovensku budú mať svojho vlastného komisára, ktorý bude chrániť ich práva na úradoch, súdoch, ale aj v súkromných firmách.

 

Slovensko si takto podľa štátneho tajomníka rezortu práce Jozefa Buriana (Smer-SD) pri ochrane detí po 23 rokoch a pri ochrane zdravotne ťažko postihnutých po štyroch rokoch plní svoje medzinárodné záväzky. "Medzinárodný dohovor hovorí o apolitičnosti osoby komisára, o tom, že človek, ktorý bude takýto post zastávať, má byť nezávislý, otvorený a profesionál, pričom zákon spĺňa všetky tieto atribúty," povedal Burian.

 

Osobu vhodnú na post komisára pre deti bude musieť prijať minimálne päť reprezentatívnych záujmových skupín rôznych združení, ktoré obhajujú záujmy detí, rovnaké pravidlá sa budú vzťahovať aj na osobu komisára pre zdravotne ťažko postihnuté osoby. Oba posty sa budú obsadzovať na obdobie šiestich rokov.

 

Podpredseda výboru pre deti a mládež Ondrej Gallo dodal, že úrad zameraný na ochranu detí bude pomerne malý. "Pre nás bude dôležité, aby bol ten človek usadený v prostredí práv detí a poznal sa s dôležitými aktérmi, ktorí to prostredie tvoria, či už v oblasti štátnej správy, alebo v občianskom sektore, a poznal aj inštitúcie, ktoré pôsobia v oblasti ľudských práv, či už je to úrad verejnej ochrankyne práv, Slovenské stredisko pre ľudské práva. Bude kooperovať aj s novovznikajúcim komisárom pre osoby so zdravotným postihnutím," priblížil Gallo.

 

 

Oblasť ľudských práv sa presunie na ministerstvo spravodlivosti

 

Z novely kompetenčného zákona, ktorú podpísal prezident vyplýva, že Ministerstvo spravodlivosti bude od septembra zodpovedať za generálnu kompetenciu tvorby a realizácie štátnej politiky v oblasti ľudských práv.

 

Túto problematiku v súčasnosti zastrešuje ministerstvo zahraničných vecí (MZV). To však bude mať naďalej na starosti poskytovanie dotácií. Dôvodom je skutočnosť, že k presunu kompetencií medzi rezortmi dochádza najmä pre blížiace sa predsedníctvo SR v EÚ už počas prebiehajúcej dotačnej výzvy. Odborný personál, ktorý sa tým zaoberá, totiž nie je možné v súčasnosti presunúť na ministerstvo spravodlivosti, keďže plní aj iné úlohy na MZV a zabezpečuje tiež dotácie v oblasti zahraničnej politiky.

 

Rezort spravodlivosti však má na procese poskytovania dotácií v oblasti ľudských práv aktívne participovať ako pri príprave nových výziev, tak aj pri vyhodnocovaní žiadostí o dotácie.

 

 

Šmejdi to budú mať ťahšie

 

Kiska podpísal aj novelu zákona o hospodárskej mobilizácii, cez ktorú poslanci Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi presadili pozmeňujúci návrh proti šmejdom. Predajcovia tovaru, známi ako šmejdi, by to mali mať pri organizovaní svojich predajných akcií ťažšie.

 

Podľa Brixiho a Martvoňa dnes šmejdi obchádzajú povinnosti zákona o ochrane spotrebiteľa tým, že v prenajatom priestore, kde sa má stretnutie so zákazníkmi konať, si tesne pred akciou založia na krátku dobu vlastnú prevádzku. Vtedy ohlasovaciu povinnosť nemajú a na zákazníka sa v takejto "dočasnej prevádzke" nevzťahuje zákonná ochrana. Poslanci Smeru-SD preto presadili, aby za prevádzkareň nemohli byť považované priestory, ktoré sa využívajú aj na jednorazové predajné akcie a prezentačné aktivity.

 

Podľa Martvoňa je pozmeňujúci návrh podnetom zo Slovenskej obchodnej inšpekcie. "Sú to nové nekalé praktiky, s ktorými šmejdi prichádzajú. V rámci boja proti nim promptne reagujeme," povedal v júni. Lucii Žitňanskej (Most-Híd) sa však postup Brixiho a Martvoňa nepozdával. "Zase tu máme nepriamu novelu zákona. Duo Martvoň a Brixi už urobilo taký chaos v spotrebiteľskej legislatíve neustálymi novelizáciami, že sa na tú právnu úpravu treba pozrieť s odstupom a zistiť, čo funguje a čo nie," uviedla v parlamente.

 

Podľa Brixiho však život niekedy prinesie potrebu legislatívnej zmeny. "Občania sa, žiaľ, stávajú obeťami spoločností, ktoré zneužívajú ich sociálnu situáciu, tieseň či rozumovú vyspelosť. Musíme si uvedomiť, že stojíme proti veľkým firmám a špekulantom a stojíme na strane, ktorá ťahá za kratší koniec. Treba to riešiť flexibilne," dodal s tým, že keď bola pravica pri moci, ochrana spotrebiteľa bola nulová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies