K vakcíne sa dostanú aj chronicky chorí pacienti. Budú zaočkovaní Modernou alebo Pfizerom

NETKY.SK • 29 Apríl 2021, 16:50 • 2 min
K vakcíne sa dostanú aj chronicky chorí pacienti. Budú zaočkovaní Modernou alebo Pfizerom

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so zdravotnými poisťovňami zjednodušilo objednávanie chronicky chorých pacientov na očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nový systém začne fungovať od soboty (1. mája), kedy vstúpi do platnosti vyhláška. ministerstvo informovalo, že zdravotné poisťovne už vytvorili zoznamy svojich klientov, ktorí trpia chronickými ochoreniami. Tieto databázy s údajmi pacientov už doručili Národnému centru zdravotníckych informácií, ktoré spravuje rezervačný systém na očkovanie.

Ak sa záujemca zo zoznamu zaregistruje cez registračný formulár, systém jeho údaje spáruje s dátami od zdravotných poisťovní a po otvorení kapacít mu v rámci priorizácie pridelí termín očkovania.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ: Na očkovanie sa budú môcť registrovať aj osoby staršie ako 16 rokov

 

Po otvorení kapacít budú termíny najprv pridelené záujemcom nad 70 rokov, následne sa pridelia voľné termíny pacientom so závažnými chronickými ochoreniami a v ďalšom kroku sa pridelia voľné termíny záujemcom starším ako 60 rokov a tiež pacientom so stredne závažnou chorobou. Všetci záujemcovia z týchto skupín budú očkovaní vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna.

V prípade, že záujemcovi o očkovanie bude pridelený termín na očkovanie inou látkou, nenachádza sa v zozname chronicky chorých pacientov od poisťovní. V takom prípade mu rezort zdravotníctva odporúča, aby sa s dôverou obrátil na svoju zdravotnú poisťovňu a overil si, či ho jeho diagnózy oprávňujú byť zaradený v zozname pacientov s ťažkým alebo stredne ťažkým ochorením.

 

Prečítajte si tiež: Rodičia a žiaci sa už nebudú musieť preukazovať negatívnym testom na školách. Pribudli aj nové výnimky zo zákazu vychádzania



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies