Kiska: Peres kládol na prvé miesto mier a toleranciu

NETKY.SK • 28 September 2016, 11:59 • 2 min
Kiska: Peres kládol na prvé miesto mier a toleranciu

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska poslal sústrastný telegram prezidentovi Štátu Izrael Reuvenovi Rivlinovi k úmrtiu bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa.

slovakia

left justify in out

Vo svojom mene ako aj v mene občanov SR v ňom Kiska vyjadril hlboký zármutok nad úmrtím Peresa. „V jeho osobe stráca nielen Izrael, ale celý demokratický svet významnú osobnosť novodobých dejín. Tento inšpiratívny a principiálny štátnik kládol na prvé miesto mier, toleranciu a porozumenie medzi ľuďmi a národmi. Šimon Peres sa navždy zapíše do histórie ako jeden z otcov nezávislého Izraela, nositeľ Nobelovej ceny mieru a zástanca mierového spolunažívania národov Blízkeho východu,“ uviedol Kiska v sústrastnom telegrame s tým, že vyjadril sústrasť jeho rodine aj občanom Izraelu. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR.


Bývalý izraelský prezident a nositeľ Nobelovej ceny za mier Šimon Peres zomrel po ťažkej chorobe vo veku 93 rokov. Peresa 13. septembra postihla silná mŕtvica s krvácaním do mozgu. Exprezident a laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1994 bol dlhodobo rešpektovanou osobnosťou izraelskej politiky, jedným z najobdivovanejších symbolov krajiny a posledným živým spojivom so zakladateľmi štátu. Počas 70 rokov trvajúcej kariéry zastával prakticky všetky vysoké politické funkcie, pôsobil trikrát na poste premiéra a dlhší čas riadil i rezorty zahraničných vecí, obrany a financií. Úrad izraelského prezidenta opustil v roku 2014 po ukončení sedemročného funkčného obdobia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies