Kirgizský parlament opäť zvolil za premiéra Temira Sarijeva

NETKY.SK • 5 November 2015, 09:13 • 2 min
Kirgizský parlament opäť zvolil za premiéra Temira Sarijeva

BIŠKEK - Kirgizský parlament zvolil dnes za premiéra Temira Sarijeva, ktorý túto funkciu zastával uplynulých šesť mesiacov. Za Sarijeva hlasovalo 118 poslancov 120-členného parlamentu, informovala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Na podpore Sarijeva i zostavení novej vládnucej koalície sa po októbrových parlamentných voľbách dohodli štyri víťazné strany. Víťazom volieb sa stala proruská Sociálnodemokratická strana Kirgizska (SDPK), ktorá stála tiež na čele predchádzajúcej koalície a je prepojená s úradujúcim prezidentom Almazbekom Atambajevom. SDPK si udržala hlavnú pozíciu v novom štvorstranovom bloku. Od pádu autoritatívneho prezidenta Kurmanbeka Bakijeva pred viac ako piatimi rokmi sa stredoázijské Kirgizsko vydalo na cestu zmien smerom k parlamentnej demokracii podľa západného vzoru. Pozorovatelia však zdôrazňujú, že k tomuto cieľu má ešte ďaleko. Za najväčšiu prekážku je považovaná korupcia. Navyše svoj vplyv v Kirgizsku nedávno značne rozšírilo Rusko. Kirgizsko sa totiž v auguste oficiálne stalo piatym členom Eurázijskej ekonomickej únie (EEÚ), na ktorej čele stojí práve Moskva.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies