Kim Čong-un pripustil obnovenie rozhovorov s Južnou Kóreou

NETKY.SK • 1 Január 2015, 07:46 • 2 min
Kim Čong-un pripustil obnovenie rozhovorov s Južnou Kóreou

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un počas novoročného príhovoru uviedol, že "niet dôvodu", aby sa nemohol uskutočniť summit na najvyššej úrovni medzi KĽDR a susednou Južnou Kóreou.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejské médiá, ktoré prejav sprostredkovali.
     

"Ak si predstavitelia Severnej Kórey úprimne želajú napraviť vzťahy medzi ich krajinou a KĽDR prostredníctvom rozhovorov, sme ochotní obnoviť stretnutia na najvyššej úrovni. Ak bude vhodná atmosféra a okolnosti, nevidím dôvod, prečo by sme s Južnou Kóreou nemohli viesť vzájomný dialóg," povedal Kim Čong-un.
     

Podľa tlačovej agentúry Jonhap, ktorú citoval portál Sputnik, severokórejský vodca prisľúbil, že sa bude snažiť "zo všetkých síl" dosiahnuť rokovanie s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Líder zároveň pripustil, že bilaterálne vzťahy medzi týmito dlhoročne znepriatelenými krajinami potrebujú "rozsiahlu zmenu".
     

Tento prelomový krok prišiel po tom, ako juhokórejská komisia pre opätovné zjednotenie rodín v pondelok navrhla vládne rozhovory, ktoré by sa mali uskutočniť už v januári. Oba štáty sú formálne stále vo vojnovom stave, keďže po ukončení Kórejskej vojny, ktorá trvala v rokoch 1950-1953, nedošlo k podpísaniu mierovej zmluvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies