Teraz je ten správny čas na vybavenie pasu či občianskeho preukazu

NETKY.SK • 2 Február 2019, 11:56 • 2 min
Teraz je ten správny čas na vybavenie pasu či občianskeho preukazu

BRATISLAVA - Február je podľa Ministerstva vnútra (MV) SR ideálnym mesiacom na to, aby si občania vybavili cestovný pas alebo občiansky preukaz. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

slovakia

left justify in out

Rezort vnútra upozorňuje, že s blížiacim sa koncom zimy v polovici marca nastupuje na oddelenia dokladov tzv. pasová sezóna, ktorá trvá až do konca prázdnin. "Ak si cestovné doklady začnete vybavovať až cez toto rušné obdobie, na oddeleniach dokladov či v klientskych centrách budete čakať oveľa dlhšie. Kým dnes si na najvyťaženejšom oddelení dokladov v klientskom centre na Tomášikovej ulici v Bratislave počkáte v rade okolo 14 minút, už v marci sa čakacia doba, rovnako ako minulý rok, môže predĺžiť k polhodine a až do polovice júla bude len stúpať," uviedol rezort vnútra.

 

MV odporúča navštíviť pracoviská čo najskôr aj tým, ktorí si chcú vybaviť či aktivovať občiansky preukaz, prípadne aj bezplatne požiadať o elektronický podpis. "Apelujeme najmä na podnikateľov-fyzické osoby, ktoré budú od 1. júla s finančnou správou povinne komunikovať elektronicky, pričom jednou z možností je registrácia s elektronickým občianskym preukazom," uviedlo ministerstvo.

 

Rezort zároveň apeluje aj na rodičov detí plánujúcich zahraničnú dovolenku, na ktorú každý maloletý potrebuje vlastný pas. "V týchto dňoch žiadosti o doklad prijmú i vybavia rýchlo. Cestovný pas by si mal však skontrolovať každý, pretože mnohé krajiny od zahraničných návštevníkov vyžadujú, aby ich pasy mali platnosť napríklad pol roka pred odchodom z krajiny," informovalo ministerstvo vnútra.

 

V prípade, že občianskemu preukazu končí platnosť, o nový môžu občania bezplatne požiadať 180 dní pred jej ukončením. O nový pas či občiansky preukaz môžu ľudia požiadať na hociktorom z 84 pracovísk dokladov na Slovensku nezávisle od miesta pobytu. Podľa rezortu vnútra vyhotovený doklad si občania môžu nechať doručiť na ktorékoľvek oddelenie, prípadne za poplatok doručiť kuriérom na akúkoľvek adresu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies