Kim Čong-il chcel za summit s Južnou Kóreou 10 miliárd dolárov

NETKY.SK • 29 Január 2015, 13:28 • 2 min
Kim Čong-il chcel za summit s Južnou Kóreou 10 miliárd dolárov

SOUL - Už zosnulý severokórejský vodca Kim Čong-il žiadal za usporiadanie summitu s Južnou Kóreou desať miliárd dolárov a obrovské množstvo potravín a hnojív.

slovakia

left justify in out

Vo svojich pamätiach, ktoré majú vyjsť na budúci týždeň, to uvádza bývalý juhokórejský prezident Li Mjung-pak. Summity, ktoré sa mali konať pred Kimovou smrťou v roku 2011, sa pre vysoké požiadavky KĽDR neuskutočnili. Severná Kórea totiž žiadala okrem desať miliárd dolárov aj pol milióna ton ryže a obilnín a 300 000 ton hnojiva. Li píše, že takúto čiastku odmietol zaplatiť. Vyjednávanie o summite sa uskutočnilo v čase, keď severokórejská streľba na juhokórejskú námornú loď v roku 2010 zabila 46 námorníkov. Príslušníci tajných služieb oboch Kóreí uskutočnili niekoľko tajných návštev u svojich susedov, aby preverili možnosti usporiadania vrcholnej schôdzky, z plánov však nakoniec zišlo.

 

Prvý historický kórejský summit sa konal v roku 2000, keď sa Kim Čong-il stretol s Kimom Te-džungom. V roku 2007 nasledovala schôdzka s jeho nástupcom Ro Mu-hjonom. V KĽDR v súčasnosti vládne Kimov syn Kim Čong-un. On a súčasná juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje plánujú už tretí summit oboch Kóreí, podrobnosti však zatiaľ nie sú známe. KĽDR ale jeho uskutočnenie podmieňuje zrušením medzinárodných sankcií prijatých v reakcii na jej jadrový program.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies