Kežmarok sa pripravuje na možnú povodeň

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 18:12 • 2 min
Kežmarok sa pripravuje na možnú povodeň

KEŽMAROK - Výstavba poldrov v okolí Kežmarku je podľa primátora mesta Ján Ferenčáka jediným možným riešením, aby sa už povodňové situácie viac neopakovali.

slovakia

left justify in out

Tento rok si však mesto musí vystačiť s protipovodňovým plánom. Práve protipovodňové opatrenia boli hlavnou témou dnešného pracovného stretnutia v Kežmarku, na ktorom sa zišli aj predstavitelia obcí Ľubica a Tvarožná. „Nie sme schopní zachytiť prívalovú vlnu na našom území. Kežmarok potrebuje pomoc obcí, nemáme inú možnosť,“ povedal po stretnutí Ferenčák. Poldre by sa totiž mali nachádzať na území spomínaných obcí.

 

„Musíme rátať s tým, že povodeň príde. V meste sme pristúpili k aktualizácii protipovodňového plánu, ktorý rieši situáciu, keď nastane povodeň. Musíme spraviť všetko pre to, aby sme boli pripravení a nenastala situácia ako v minulom roku či v iných rokoch,“ vysvetlil kežmarský primátor. Podľa jeho slov protipovodňový mestský plán zahŕňa počet ľudí pripravených zasiahnuť, zatiaľ 400 naplnených vriec z plánovaných 1 800, zmapovanie kritických rizikových bodov v meste. Ďalším riešením bude aj úprava mosta na sídlisku Sever a ďalšieho pri budove pekárne. Zabrániť opakujúcim sa situáciám by mala zabrániť výstavba poldrov. O pomoc mesto požiadalo Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). 

 

Vodohospodári na riešení pracovali v spolupráci s Vojenskými lesmi a majetkami SR. Štyri poldre, teda suché nádrže na vodných tokoch v katastroch obcí Ľubica a Tvarožná by mali zabezpečiť, aby voda nevystúpila z brehov pri nosných objektoch. „Chceli by sme začať s výstavbou rozhodujúceho poldra s objemom 4,3 milióna metrov kubických, ten by sme chceli ukončiť budúci rok,“ povedal generálny riaditeľ SVP Marián Supek. Výstavba poldrov si podľa neho vyžaduje preložku viacerých komunikácií vo vzťahu k ministerstvu obrany a ich zariadeniam a podobne. Suma na výstavbu sa tak vyšplhala na 25 miliónov. „Nemáme ich, ale dali sme si to ako prioritu nášho podniku a v rámci veľmi tvrdých reštriktívnych opatrení to bude na úkor celého Slovenska,“ uviedol Supek. Podľa neho je investícia do protipovodňovej ochrany nižšia, než pri odstraňovaní škôd. Ak sa ale nezačne s budovaním protipovodňových opatrení teraz, mesto by si ich v budúcnosti muselo zaplatiť z vlastného vrecka bez podpory štátu. „Ak to nedokážeme vybudovať teraz za pomoci štátu, v takomto rozsahu to potom sami nezvládneme,“ povedal kežmarský primátor. 

 

Starostovia Ľubice a Tvarožnej sa ale obávajú, že poloha poldrov by ich v budúcnosti mohla ohroziť. Na pracovnom stretnutí uviedli, že doteraz o riešení formou výstavby poldrov nemali dostatok informácií. Podľa Supeka bol však problém v komunikácii vedenia v obciach a zasahovať do toho nechce. Podporu projektu vyjadril aj Prešovský samosprávny kraj. Jeho podpredseda Štefan Bieľak tvrdí, že ide o riešenie pre viaceré obce a mestá. „Po prvýkrát komplexnejšie rieši problém s povodňovou vodou. Reálne by sa mohlo hovoriť o stavbe aj tento rok,“ doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies