Kerry v Izraeli: Snahy o prímerie v Gaze dosiahli istý pokrok

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 13:47 • 2 min
Kerry v Izraeli: Snahy o prímerie v Gaze dosiahli istý pokrok

JERUZALEM - Americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý dnes pricestoval do Izraela, povedal, že snahy o ukončenie už 16 dní trvajúcich bojov medzi Izraelom a hnutím islamského odporu Hamas, vládnucim v pásme Gazy, dosiahli určitý pokrok.

slovakia

left justify in out

"Rozhodne sme urobili niekoľko krokov vpred. Ale treba pokračovať," povedal Kerry krátko po príchode do Jeruzalema, kde sa už po druhý raz tento týždeň stretne s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom. Podrobnosti odmietol uviesť, informovala agentúra Reuters.

 

Kerry i Pan sa na Blízkom východe pokúšajú sprostredkovať nové prímerie medzi Izraelom a Hamasom. V najnovšom kole násilností medzi nimi, ktoré sa začalo 8. júla, už bolo zabitých vyše 630 Palestínčanov a približne 30 Izraelčanov. 

 

Kerry do Tel Avivu priletel z egyptskej Káhiry aj napriek zákazu letov amerických lietadiel do Izraela, vyhláseného v utorok po dopade raketovej strely vystrelenej z pásma Gazy do blízkosti tamojšieho medzinárodného letiska. 

 

Podľa hovorkyne amerického ministerstva Jen Psakiovej chce navštíviť aj Predjordánsko a stretne sa s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, predsedom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

 

Ozbrojený konflikt už začal mať aj dosah a vplyv na izraelskú ekonomiku. Predstavitelia armády a ministerstva financií uviedli, že prvých desať dní operácie si vyžiadalo priame náklady vo výške dvoch miliárd šekelov - čo je v prepočte okolo 585 miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies