Kerry: USA poskytnú Iraku ďalších 155 miliónov dolárov humanitárnej pomoci

NETKY.SK • 9 Apríl 2016, 08:17 • 2 min
Kerry: USA poskytnú Iraku ďalších 155 miliónov dolárov humanitárnej pomoci

BAGDAD - Americký minister zahraničných vecí John Kerry prisľúbil dnes v Bagdade ďalších 155 miliónov dolárov na humanitárnu pomoc Iraku sužovanému povstaním militantov. Touto sumou dosiahla celková čiastka, ktorú USA od roku 2014 poskytli Iraku, viac než 778 miliónov dolárov, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Kerry pricestoval dnes do Bagdadu na vopred neohlásenú návštevu, na ktorej rokoval s vysokopostavenými irackými činiteľmi o postupe vojenskej koalície pod vedením USA proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Podľa jeho vyjadrenia títo extrémisti strácajú v krajine svoje niekdajšie silné postavenie.

 

"Faktom je, že bojovníci Dáišu nevyvíjajú ofenzívu už niekoľko mesiacov. Strácajú svoje postavenie vrátane vyše 40 percent územia, ktoré kedysi v Iraku ovládali," vyhlásil šéf americkej diplomacie, použijúc pre IS jeho alternatívny arabský akronym. Džihádisti obsadili značnú časť Iraku počas bleskovej vojny v roku 2014.

 

Podľa odhadov OSN potrebuje v dôsledku konfliktu bezodkladnú humanitárnu pomoc desať miliónov obyvateľov Iraku vrátane troch miliónov ľudí žijúcich v oblastiach pod kontrolou IS.

 

Kerry zároveň vyjadril podporu Washingtonu irackému premiérovi Hajdarovi Abádímu, ktorého rivali obviňujú z nesplnenia sľubov týkajúcich sa politických a ekonomických reforiem.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies