Kerry sľubuje koniec útokom bezpilotných lietadiel

NETKY.SK • 2 August 2013, 16:37 • 2 min
Kerry sľubuje koniec útokom bezpilotných lietadiel

ISLAMABAD – Americký minister zahraničných vecí John Kerry ukončil svoju návštevu Pakistanu prísľubom, že sa už „veľmi, veľmi skoro“ skončia útoky bezpilotných lietadiel proti militantom z Talibanu a al-Kájdy. Kerry sa takto vyjadril v rozhovore pre pakistanskú štátnu televíziu po rokovaniach s novou vládou v Islamabade, ktorá žiada zastavenie takýchto útokov.

slovakia

left justify in out

Išlo pritom o prvý prípad, keď vysokopostavený americký predstaviteľ naznačil definitívny koniec programu, ktorý americká Ústredná spravodajská služba (CIA) v minulosti nazývala efektívnou protiteroristickou zbraňou. Americké bezpilotné lietadlá útočia na extrémistov v poloautonómnej kmeňovej oblasti na severozápade Pakistanu, kde majú základne Taliban a al-Kájda. Tie sú podľa Washingtonu hrozbou pre susedný Afganistan ako aj Západ.

„Myslím, že program sa skončí, keďže sme eliminovali väčšinu hrozieb a pokračujeme v ich odstraňovaní,“ uviedol Kerry. Na otázku, kedy sa tak stane, odpovedal: „Dúfame, že veľmi, veľmi skoro“.

Kerry pricestoval do Pakistanu v stredu večer (miestneho času). Urobil tak krátko po tom, ako pakistanský parlament zvolil za nového prezidenta krajiny 73-ročného Mamnúna Husajna, politického veterána známeho ako verného spojenca premiéra Naváza Šarífa. Hlavnými témami rokovaní boli práve boj proti moslimským extrémistom a odsun amerických vojsk z Afganistanu. Kerry rokovania vo štvrtok označil za „konštruktívne a pozitívne“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies