Kerry sa stretol s premiérom Abádím, ocenil jeho plány na reformy

NETKY.SK • 10 September 2014, 16:18 • 2 min
Kerry sa stretol s premiérom Abádím, ocenil jeho plány na reformy

BAGDAD - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes pricestoval do Bagdadu na neohlásenú návštevu, ešte pred prejavom prezidenta USA Baracka Obamu, v ktorom má šéf Bieleho domu oznámiť svoje plány na boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Kerry sa krátko po prílete stretol s novým irackým premiérom Hajdarom Abádím a ubezpečil ho o americkej podpore v boji proti džihádistom. Informovali o tom irackí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra DPA.
     

Šéf americkej diplomacie uviedol, že naňho zapôsobili premiérove plány na "obnovu" armády a jeho "odhodlanie uskutočniť široké reformy, ktoré sú pre Irak potrebné a o ktorých bude za stolom rokovať každá časť irackej spoločnosti".
     

Kerry podľa agentúry Reuters vyzdvihol Abádího pripravenosť "rýchlo pokročiť v dohodách o rope potrebných pre Kurdov a v začlenení zástupcov sunnitov do vlády".
     

Kerry na sociálnej sieti Twitter oznámil, že sa stretne aj s irackým prezidentom Fuádom Masúmom, ministrom zahraničných vecí Ibráhímom Džaafarím a predsedom parlamentu Salímom Džabúrím.
     

Abádího kabinet schválil iracký parlament v pondelok neskoro večer po medzinárodnom tlaku, aby v Iraku vznikla vláda národnej jednoty a mohla bojovať proti sunnitským extrémistom, ktorí dobyli veľké územné pásma na severe i západe krajiny.
     

Americké lietadlá v posledných týždňoch uskutočnili nálety na pomoc kurdským silám a irackým vojakom, bojujúcim na frontových líniách proti Islamskému štátu.
     

Džihádistická skupina IS, ktorá sa vlani odštiepila od al-Káidy, vyhlásila svojho vodcu Abú Bakra Bagdádího za kalifa a lídra všetkých moslimov na svete.
     

IS dosahuje rýchle územné zisky v Iraku a v susednej Sýrii, čo zalarmovalo medzinárodné spoločenstvo. Organizácia navyše láka aj niektorých zradikalizovaných mladých moslimov ma Západe.
     

IS má údajne vo svojich radoch tisíce zahraničných bojovníkov a západné špionážne služby sa obávajú, že bojovo naladení militanti sa vrátia do svojich domovských krajín a budú tam podnikať útoky.
     

Predstaviteľ Bieleho domu uviedol, že Obama v dnešnom prejave vo Washingtone naznačí, ako Spojené štáty "vytvárajú koalíciu spojencov a partnerov v regióne aj v širšom medzinárodnom spoločenstve, s ktorými bude podporovať snahy" zamerané proti IS (predtým ISIL). Obama teda predstaví svoju komplexnú stratégiu na oslabenie a nakoniec aj zničenie IS.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies