Kenskí vedci predstavili liek na zníženie výskytu malárie u HIV pozitívnych tehotných žien

NETKY.SK • 13 Február 2024, 13:30 • 2 min
Kenskí vedci predstavili liek na zníženie výskytu malárie u HIV pozitívnych tehotných žien

NAIROBI - Nový liek, ktorý by mal znížiť prenos malárie medzi tehotnými ženami pozitívnymi na HIV, predstavili kenskí a malawijskí vedci po dôkladných testoch.

slovakia

left justify in out

Prostredníctvom výsledkov výskumu uverejnených v prestížnom lekárskom časopise Lancet vedci zistili, že pridanie antimalarického lieku dihydroartemisinín-piperachín k ostatným existujúcim liekom výrazne zníži riziko nákazy maláriou u tehotných žien, ktoré sú HIV pozitívne"Oslavujeme tieto zistenia, ktoré navrhujú ďalší arzenál proti chorobe, ktorá ohrozuje približne 70 percent našej populácie," uviedol Elijah Songok, úradujúci generálny riaditeľ Kenského inštitútu lekárskeho výskumu ( Kenya Medical Research Institute - KEMRI).

Podľa Songoka môže malária v tehotenstve vyvolať život ohrozujúce komplikácie vrátane potratu, pôrodu mŕtveho dieťaťa, predčasného pôrodu a obmedzenia rastu novorodencov. Zároveň dodal, že súbežná infekcia HIV môže byť pre tehotné ženy smrteľná, čo si vyžaduje naliehavý vývoj nových liekov, ktoré by mohli znížiť počet infekcií vo vysoko endemických krajinách subsaharskej Afriky.

Podľa výskumníkov z KEMRI Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča denné dávky antibiotika ko-trimoxazolu na prevenciu malárie u tehotných žien žijúcich s HIV. Keďže parazity malárie sú čoraz odolnejšie voči antibiotikám, ich účinnosť klesá, čo vedcov podnietilo k tomu, aby preskúmali nové lieky prispôsobené pre vysoko endemické africké krajiny, poznamenali vedci.

Profesor tropickej epidemiológie na Liverpoolskej škole tropickej medicíny a vedúci štúdie Feiko ter Kuile uviedol, že na základe výsledkov klinických skúšok nový liek znížil výskyt malárie u tehotných a HIV pozitívnych žien o 68 %. "Nový liek preukázal vysokú mieru bezpečnosti a tolerancie a zabránil dvom z troch infekcií maláriou počas tehotenstva," uviedla Hellen Barsosio, vedecká pracovníčka klinického výskumu z Centra pre výskum globálneho zdravia KEMRI.

Barsosio dodala, že objav nového lieku proti malárii pre tehotné ženy s HIV by mohol viesť k zmene politík v oblasti zdravia matiek a novorodencov v Afrike. Vedúci programu malárie v Centre pre globálny výskum zdravia KEMRI Simon Kariuki uviedol, že vývoj nového lieku v kombinácii s podobnými skúškami, ktoré prebiehajú v Gabone a Mozambiku, oživí prevenciu malárie v Afrike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Xinhua News Agency, Foto: Ilustračné / Pexels.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies