Keňa zakázala plastové tašky: Výrobcovia sú však nespokojní

NETKY.SK • 28 August 2017, 11:02 • 2 min
Keňa zakázala plastové tašky: Výrobcovia sú však nespokojní

V Keni sa na tretíkrát podarilo presadiť zákaz plastových tašiek.

slovakia

left justify in out

V Keni sa ročne spotrebuje až 288 miliónov plastových tašiek. Takéto číslo predstavuje skutočne veľkú environmentálnu záťaž pre životné prostredie. Tamojšia vláda už dlhšie operovala s myšlienkou ich úplného zákazu v krajine, no až teraz sa jej to podarilo zaviesť do praxe.

 

Zákaz začal oficiálne platiť po polročnom prechodnom období, ktoré dostali výrobcovia na úpravu technológie výroby a obchodníci, ktorí sa zákonu museli rovnako prispôsobiť. Pokiaľ sa objaví prípad porušenia nového nariadenia, hrozí tu pokuta do výšky 38-tisíc dolárov, prípadne štvorročné väzenie.

 

Firmy zaoberajúce sa výrobou igelitových tašiek sa však proti novému pravidlu búria. Tvrdia, že v jeho dôsledku príde o prácu až 80-tisíc ľudí. Hoci vyzvali Najvyšší súd na zrušenie obmedzenia, nepodarilo sa im situáciu zvrátiť. Krajina považuje environmentálne záujmy za dôležitejšie než tie obchodné.

 

Výrobcovia sa teda budú musieť prispôsobiť a prejsť na inú alternatívu. Zmena sa dotkne aj turistov. Tí totiž budú musieť všetky plastové tašky zo svojej batožiny nechať na letisku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies