Kedy treba požiadať o vrátenie preplatku poistného?

NETKY.SK • 23 August 2019, 10:59 • 2 min
Kedy treba požiadať o vrátenie preplatku poistného?

BRATISLAVA - Ak živnostník alebo iná SZČO zistí, že uhradil vyššie poistné ako je jeho povinnosť, môže požiadať Sociálnu poisťovňu o vrátenie preplatku.

slovakia

left justify in out

Preplatok môže vzniknúť napríklad chybou pri zmene platby poistného alebo v čase, keď živnostník poistné nemá platiť a naďalej ho platí.

 

img

 

"Najrýchlejšou cestou pre vrátenie zisteného preplatku je písomne o to požiadať príslušnú pobočku poisťovne. Sociálna poisťovňa má na vrátenie poistného lehotu 30 dní. Lehota sa počíta odo dňa doručenia žiadosti. V žiadosti treba uviesť základné identifikačné údaje (meno a priezvisko, adresa trvalého pobytu, variabilný symbol, prípadne rodné číslo). Dobré je uviesť aj to, či má byť preplatok poukázaný poštovým poukazom, alebo priamo uviesť číslo účtu, na ktorý má byť poukázaný," upozorňuje Peter Višváder, hovorca poisťovne.

 

img

 

V prípade, že živnostník o vrátenie preplatku nepožiada, nemusí sa obávať, že sa k nemu nedostane. Sociálna poisťovňa mu preplatok vráti do 30 dní, ale až odo dňa, keď sama zistí túto skutočnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona