Američania volia ako o dušu. Účasť v prezidentských voľbách bude historicky najvyššia

NETKY.SK • 30 Október 2020, 09:09 • 2 min
Američania volia ako o dušu. Účasť v prezidentských voľbách bude historicky najvyššia

WASHINGTON – V spojených štátoch amerických dosiahnu tohtoročné prezidentské voľby rekordnú účasť. Odborníci sa domnievajú, že svoj hlas odovzdá najviac voličov za posledných 100 rokov. Aktuálne už odvolilo viac ako 82 miliónov Američanov.

slovakia

left justify in out

Možnosť predčasne odvoliť v blížiacich sa prezidentských voľbách využilo už viac ako 82 miliónov Američanov. Dôvodom je, že sa tak chcú vyhnúť dlhým radám, ktoré sa vytvoria pred volebnými miestnosťami v deň oficiálneho vyhlásenia prezidentských volieb naplánovaných na 3. novembra.

 

Rekordná volebná účasť

Údaje spracováva Floridská univerzita. Tá priebežne mapuje odovzdané hlasy voličov po celej krajine. Týmto dátam sa venuje v projekte United States Elections Project.

 

Podľa množstva odovzdaných lístkov preto predpokladá, že prezidentské voľby 2020 dosiahnu rekordnú účasť. Tempo hlasovania dosiahlo už viac ako 58% z celkovej účasti v predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2016.

 

img

 

Údaje tiež hovoria, že do dnešného dňa odvolilo v USA viac ako 18,5 milióna registrovaných demokratov, 11,8 milióna registrovaných republikánov a necelých 9,5 milióna simpatizantov iných kandidátov či ľudí, ktorí nemajú žiadnu stranícku príslušnosť.  

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: V USA sa očakáva rekordná účasť v prezidentských voľbách, odvolilo už viac ako 10 miliónov Američanov

 

Množstvo ľudí odvolilo v predstihu

Vzhľadom na epidemiologickú situácia tak množstvo Američanov využilo možnosť odvoliť si takmer mesiac vopred pred oficiálnym dňom volieb. Mohli pritom využiť dve možnosti.

 

img

 

Buď svoj hlasovací lístok vhodiť do urny vo volebných miestnostiach alebo odvoliť prostredníctvom pošty. Túto možnosť využil aj súčasný prezident Donald Trump s prvou dámou Melaniou Trumpovou. Neďaleko svojho bydliska v New Yorku v priestoroch základnej školy vhodil do urny svoj hlasovací lístok.

 

Prečítajte si tiež: Melania Trumpová ohúrila svojim nenúteným prejavom na predvolebnom mítingu v Pensylvánii. Presvedčí nerozhodnutých voličov?

 

Prieskumy favorizujú Bidena

Súčasný republikánsky prezident Donald Trump zaostáva za demokratickým kandidátom Joeom Bidenom o približne 10 percent. Preto sa obidvaja aktuálne sústreďujú na kľúčové federálne štáty, ktoré sú v každých voľbách rozhodujúce. Podľa prieskumov sa v nich totiž nachádza najviac nerozhodnutých voličov.

 

Analytici predpokladajú, že tohtoročná účasť voličov hladko prekoná hranicu 138 miliónov, ktorú dosiahli v predchádzajúcich prezidentských voľbách. Tvrdenie odôvodňujú tým, že v roku 2016 odovzdalo svoj hlas pred stanoveným volebným dňom len 47 miliónov ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies