Keď na správaní mužov uvidíte tieto príznaky, zvýšte pozornosť. Netreba nič podceňovať!

NETKY.SK • 4 Október 2022, 14:00 • 2 min
Keď na správaní mužov uvidíte tieto príznaky, zvýšte pozornosť. Netreba nič podceňovať!

Muži sú vo všeobecnosti vnímaní ako silnejší, ako odolnejší, ako menej precitlivení. Ešte aj teraz, hoci sú roky iné a aj atmosféra je od tej minulej oveľa slobodnejšia, nie je celkom prirodzené, ak vidíme mužské slzy, ak počujeme, že i muž má problém, o ktorom sme sami seba presvedčili, že je skôr spätý s jemnejším pohlavím.

slovakia

left justify in out

Či chceme alebo nie, či súhlasíme alebo nie, je to priveľká zodpovednosťť kladená na mužov, aby neboli takí či onakí a potom, i z takýchto dôvodov, je ťažké v spoločnosti pripustiť, že i oni môžu trpieť niečím takým, ako je porucha príjmu potravy.

 

Je to iné

 

Mentálna anorexia, bulímia či porucha nadmerného príjmu potravy, sa v mužskom svete nachádzajú častejšie, než by sme si mysleli. Na rozdiel od žien, pri ktorých sme si tak akosi zvykli, dokonca sa nad tým ani nepozastavíme, že chcú byť krásne, že snaha udržať si telo v takom stave, aby bolo viditeľne zdravé i pôvabné, sa končieva posadnutosťou, sú muži a ich nešťastia zo zovňajšku utajované. Pravdou je, že sa hanbia, že sa nepriznávajú, že by o tom len tak hocikomu nepovedali a nezdôverili sa, vďaka čomu je potom oveľa zložitejšie diagnostikovať ich. A keď nie je správne pomenovaná diagnóza, potom ani liečenie nemôže byť pravé, potom ani cesta za uzdravením nie je rovná.

 

Príznaky

 

Je pravdepodobné, že muž trpí poruchou príjmu potravy, ak prehnane športuje, a síce sa naje a ani nezvracia, ani zďaleka sa však nenasýti toľko, aby to bolo vyhovujúce vzhľadom na predošlý fyzický výkon.

 

Muž, ktorý v tichosti bojuje, máva náladu ako na hojdačke, priveľa hltá tabletky, ktoré mu majú utlmiť bolesť, nemôže sa pochváliť ktovieakou energiou, jeho srdcový tep je veľmi nízky a ťažko znáša, ak sa jediný tréning vynechá. Je odhodlaný cvičiť napriek všetkému a všetkým, a neprekáža mu ani, keď je zranený, ani obrovské bolesti ho nepresvedčia, aby si odpočinul. Je natoľko zaslepený, že aktivite tela dáva prednosť, nedbá o spoločenské vyžitie či napredovanie v rámci intímnych vzťahov.

 

img

 

Strach

 

Na príčine, prečo muži poznajú, aké to je zaujímať sa o vzhľad tak, až je to na zbláznenie, je strach. Od narodenia sú vychovávaní aj povzbudzovaní, aby rástli v udatnosti, aby neukazovali zraniteľnosť, aby boli oni tí, čo ochránia zraniteľných. A keďže sa boja bezmocnosti priam tak, až je to nezvládnuteľné, nasadajú na kolotoč a krútia sa v ňom dovtedy, kým im nie je daná odborná rada a kým sa nepodujmú vyskúšať slobodu.

 

Nie je to hanba

 

Smutnou skutočnosťou je, že nielen muži sa ostýchajú, ale aj ich rodiny, najbližší ustupujú a mlčia, len aby nevyšli na posmech, len aby sa neklebetilo. Nie je však dôvod hanbiť sa, lebo duša každého je krehká, a aby sa nerozbila celkom, je nutné čosi urobiť. Vykročiť a prehovoriť. Pomenovať veci priamo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies