Kolíková: Žiadny sudca nepríde v novom modeli súdnej mapy o svoje miesto

NETKY.SK • 5 Február 2021, 15:34 • 2 min
Kolíková: Žiadny sudca nepríde v novom modeli súdnej mapy o svoje miesto

BRATISLAVA - Implementácia súdnej mapy, reforma justície či ochrana novinárov boli hlavné témy diskusie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej s poslancami Monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné slobody.

slovakia

left justify in out

Europoslanci sa zaujímali aj o vyšetrovanie smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

"Tento rok budeme mať otvorený Trestný zákon. Budeme sa zaoberať nielen ochranou novinárov, ale aj otázkou, či vieme dostatočne trestnoprávne postihovať dezinformácie. Takisto môžem potvrdiť, že sa chceme, nielen vzhľadom na nedávne udalosti, zaoberať aj podmienkami vzatia do väzby a možných prísnejších časových limitov."

 

img

 

"Táto téma mi ako advokátke, ktorá sa venovala aj téme ľudských práv, nie je ľahostajná. Aj v Programovom vyhlásení vlády sme sa zaviazali k humanizácii podmienok vo väzbe a vo výkone trestu," ubezpečila ministerka spravodlivosti M. Kolíková europoslancov.

 

Sudcovia sa prepúšťať nebudú 
Predstaviteľov EP zaujímala implementácia novej súdnej mapy. M. Kolíková v tejto súvislosti informovala o cieľoch reformy súdnej mapy, ktorými sú špecializácia sudcov a zabezpečenie prístupu k spravodlivosti pre každého v rovnakej kvalite v primeranom čase.

 

Zároveň ubezpečila, že žiaden sudca nepríde o svoje miesto a doplnila, že návrh súdnej mapy vychádza z dát a z auditu Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ).

 

img


Počas videokonferencie na tému lepšej ochrany novinárov s europoslancami diskutoval aj štátny tajomník ministerstva kultúry Radoslav Kutaš. O práci kontrolnej komisie, ktorá preveruje mimoriadnu udalosť, následkom ktorej zomrel policajný exprezident Milan Lučanský, informoval predseda komisie Tomáš Čitbaj.

Monitorovacia skupina Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné slobody bola zriadená pod výborom EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) v nadväznosti na vraždu maltskej novinárky Daphne Caruana Galizia a vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

 

img

 

Misia z Európskeho parlamentu navštívila Slovensko zatiaľ dvakrát - v marci 2018 a vo februári 2019. Ministerka M. Kolíková so skupinou už komunikovala, krátko po nástupe do funkcie aj za prítomnosti premiéra Igora Matoviča, a potom aj v novembri 2020.

Ministerka spravodlivosti je v kontakte aj s ďalšími predstaviteľmi európskych inštitúcií. Tento týždeň hovorila s podpredsedníčkou Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou a komisárom pre spravodlivosť Didierom Reydersom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona