Keď muži útočia: Prečo a ktorí muži sexuálne napádajú ženy?

NETKY.SK • 13 Január 2024, 08:15 • 2 min
Keď muži útočia: Prečo a ktorí muži sexuálne napádajú ženy?

Evolučný biológ Randy Thornhill a evolučný antropológ Craig Palmer veria, na rozdiel od Hambyho, že primárnym motívom znásilnenia je skutočne sex. Tvrdia, že znásilnenie je adaptáciou – výsledkom darwinovskej selekcie a zastávajú názor, že sa vyvinulo na zvýšenie reprodukčného úspechu mužov.

slovakia

left justify in out

Nikto nemôže poprieť, že byť znásilnený je jedným z najstrašnejších, najstrašnejších a ponižujúcich zážitkov, aké môže ktokoľvek zažiť. Takmer vždy zanecháva v obeti pocity sebapohŕdania, sebaobviňovania a zúrivosti a môže spôsobiť poruchu posttraumatického syndrómu (PTSD).

Vo vzduchu visí otázka - Prečo? Toto je zložitá otázka s viacerými odpoveďami, keďže pri výrobe násilníka zohráva úlohu viacero faktorov.

Typológia zlyháva

Sexuálnym útočníkom môže byť akákoľvek osoba. Toto vyhlásenie nie je určené na to, aby sa všetci báli všetkých ostatných; skôr to znamená, že neexistuje jeden konkrétny typ, ktorý by páchal takéto druhy zločinov.

To je to, čo sa Dr. Samuel D. Smithyman, americký klinický psychológ, dozvedel, keď v 70. rokoch anonymne robil rozhovor s 50 mužmi, ktorí sa priznali, že niekoho znásilnili. Títo muži mali rôzny pôvod, sociálne postavenie a, samozrejme, rôzne povahy a mentalitu. Prekvapilo ho, ako bezstarostne zneli, keď hovorili o takomto trestnom čine.

 

Motívy znásilnenia sa líšia a je ťažké ich kvantifikovať. Štúdie však ukazujú, že násilníci majú niektoré spoločné vlastnosti:

- nedostatok empatie

- narcizmus

- pocity nepriateľstva voči ženám

Túžba po sexe je primárna

Najprv je potrebné potvrdiť, že znásilnenie nie je poruchou správania alebo duševnou poruchou, ale trestným činom. Hoci niektorí násilníci môžu mať psychickú poruchu, neexistuje žiadna taká porucha, ktorá by ľudí nútila znásilniť.

Evolučný biológ Randy Thornhill a evolučný antropológ Craig Palmer   veria, na rozdiel od Hambyho, že primárnym motívom znásilnenia je skutočne sex. Tvrdia, že znásilnenie je adaptáciou   – výsledkom darwinovskej selekcie a zastávajú názor, že sa vyvinulo na zvýšenie reprodukčného úspechu mužov.

Poukazujú na to, že väčšina obetí sú ženy v plodnom veku, čo podporuje ich hypotézu, že znásilnenie pochádza z túžby po reprodukcii.

Evoluční vedci argumentujú, či je sexuálna agresivita sama osebe adaptívna, alebo je len vedľajším účinkom iných vybraných vlastností. Ale každý súhlasí s tým, že to súvisí so súťažou v párení.

Prevaha mužskej sily

Z biologického hľadiska sú muži v priemere väčší a silnejší ako ženy a dokážu ich fyzicky premôcť. "Anatómia je osud," povedal jeden Sigmund Freud ; a je skutočne pochmúrnym osudom, že muž, ktorý chce vnútiť žene svoju vôľu, má často k dispozícii prostriedky fyzickej sily. To isté neplatí vo všeobecnosti naopak. 

Ďalším dôvodom, prečo je sexuálne násilie také bežné, je, že sex a násilie sú v našej vnútornej štruktúre úzko prepojené. 

Podľa Inštitútu pre bezpečnostné štúdie (ISS) je hlásený iba jeden z 13 prípadov znásilnenia. 

Je jasné, že policajný zbor našej krajiny často nevie, ako zaobchádzať s obeťami znásilnenia starostlivým a súcitným spôsobom. Horšie je, že niektorí policajti neberú obete vážne. 

Z týchto a nižšie uvedených dôvodov sa nespočetné množstvo ľudí jednoducho rozhodne nenahlásiť tento násilný trestný čin a namiesto toho v tichosti trpí:

- Strach z neuverenia, najmä ak je násilník starší, silnejší alebo rešpektovaný v komunite;

- Strach z poníženia zo strany rodiny, polície, priateľov, kolegov alebo iných. Spoločnosť má tendenciu obviňovať obete, najmä ženské obete, alebo oslabovať mužské obete znásilnenia;

- Strach z odplaty ich násilníka, ak zistí, že bol nahlásený, najmä ak nie je zatknutý a potrestaný;

- Strach z ohrozenia rodiny (obete) v prípade ohlásenia znásilnenia;

- Obeť si nie je istá, či sexuálny akt skutočne predstavoval znásilnenie alebo nie. Čítajte viac: Konsenzuálny sex alebo znásilnenie: Ako spoznať rozdiel.....

 

Nemusí ísť o cudzinca

Prevláda názor, že vo väčšine prípadov znásilnenia je páchateľom cudzinec. Pravdou je, že väčšina ľudí, ktorí sa dopustili znásilnenia, pozná svoje obete a v niektorých prípadoch sú to príbuzní, priatelia alebo kolegovia z práce.

K znásilneniu môže dôjsť aj v manželstve a vo vzťahoch. Pamätajte, že sex je o súhlase. Ak vás váš partner donútil mať s ním sex, ide o znásilnenie. Berieme to rovnako vážne ako akékoľvek iné znásilnenie alebo sexuálne napadnutie.

Zdroje:

https://www.dw.com/en/the-psychology-of-a-rapist/a-54814540

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/insight-therapy/201902/when-men-attack-why-and-which-men-sexually-assault-women

https://www.mariestopes.org.za/10-reasons-people-dont-report-rape-sexual-assault/

https://www.met.police.uk/advice/advice-and-information/rsa/rape-and-sexual-assault/what-is-rape-and-sexual-assault/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: getty
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies