Trump nesie vinu za útok na Kapitol. Reakcia bývalého prezidenta opäť pobúrila

NETKY.SK • 10 Jún 2022, 07:02 • 2 min
Trump nesie vinu za útok na Kapitol. Reakcia bývalého prezidenta opäť pobúrila

WASHINGTON - Osobitný výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, ktorý vyšetruje okolnosti útoku na washingtonský Kapitol zo 6. januára 2021, v noci na piatok pripísal vinu za tento incident bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

slovakia

left justify in out

Podľa vyšetrovateľov útok nebol samovoľný čin, ale „pokus o prevrat“ a priamy dôsledok Trumpovho úsilia zvrátiť výsledky prezidentských volieb z novembra 2020. Predseda výboru Bennie Thompson na štvrtkovom vypočúvaní povedal, že sprisahanie, ktoré vyvrcholilo útokom davu ľudí na Kapitol, ešte stále predstavuje hrozbu pre americkú demokraciu. Demokracia je v ohrození. Musíme čeliť pravde otvorene, rozhodne a odhodlane.“

 

 

Republikánska členka Snemovne reprezentantov Liz Cheneyová povedala, že Trump dav zvolal, zhromaždil a zažal plameň útoku.

 

Výbor vo štvrtok začal prvé verejné vypočutie v kauze útoku na Kapitol. Exprezidenta a ďalšie osoby z jeho okolia vyšetruje s cieľom určiť, do akej miery mali Trumpove pokusy o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020 vplyv na prejavy násilia v Kapitole. Vyšetrovatelia vo štvrtok použili aj predtým nezverejnený videozáznam a ďalšie dôkazy.

 

Trump vyšetrovanie odmieta a na sociálnej sieti vo štvrtok útok svojich podporovateľov z januára 2021 označil za „najväčšie hnutie v dejinách“ USA. „Šiesty január nebol obyčajný protest, predstavoval najväčšie hnutie v dejinách našej krajiny s cieľom urobiť Ameriku opäť veľkou,“ uviedol na svojej sociálnej sieti Truth Social.

 

 

Pri nepokojoch v sídle Kongresu prišlo o život päť ľudí a desiatky utrpeli zranenia. Vyšetrovatelia tento útok označujú za vyvrcholenie Trumpovho niekoľkomesačného úsilia udržať si moc, píše AFP. Vo voľbách v novembri 2020 nad ním totiž zvíťazil súčasný prezident Joe Biden.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Muž prišiel do práce a začal strieľať. Zabil troch kolegov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies