TIP NA KNIHU Príbehy, ktoré nám vzali dych a naučili nás lietať, by sme mali dopísať skôr, ako nadíde posledné zbohom

NETKY.SK • 29 Máj 2022, 14:0 • 2 min
TIP NA KNIHU Príbehy, ktoré nám vzali dych a naučili nás lietať, by sme mali dopísať skôr, ako nadíde posledné zbohom

Nie sme len tvory z mäsa a kostí, sme kráčajúce príbehy a dýchajúce spomienky. Sme vypovedané slová, ale našou súčasťou, možno dokonca najväčšou, sú práve tie časti života, ktoré sme si nikdy nedovolili nahlas vypustiť do slobody. Nikto to nevie, len my, nesieme si v sebe neviditeľné stránky, občas do nich nahliadneme, ale väčšinou sú pevne zatvorené, prekričané všednými činnosťami.

slovakia

left justify in out

Pracujeme, aj jeme a pijeme, v noci dajako zaspíme, ale niekedy stačí vôňa, niekedy šum vody, občas aj tichý hvizd vetra a sme opäť tam, kde sme bývali kedysi. Na miestach, ktoré sme opustili, s ľuďmi, ktorých už nevídame, už aj niečo vybledlo, ale pocity si pamätáme.

 

img

 

 

Kráľ romantiky Nicholas Sparks napísal knihu Prianie, v ktorej hlavná hrdinka čakala dlho, veľmi dlho, aby vyniesla svoj príbeh z tmy do svetla. Čakala až na svoju smrť, aby konečne ukázala, čo ju tak zmenilo, koho ľúbila, čo si želala a či sa jej to i splnilo.

 

 

Pred Vianocami

 

New York žiari šťastím, pripravuje sa na sviatok, ktorý celučičký svet pozná ako Vianoce. Náhliaci sa dav, vyzdobené domy i obchody, baliace papiere držiace v objatí darčeky, to všetko sa ukrýva vo veľkomeste snov.

 

Maggie, renomovaná fotografka, by však každému, kto by sa jej spýtal, či i ona prekypuje náladou vhodnou na Štedrý večer, odpovedala rovnako úprimne, pokrútila by hlavou a vyslovila jasné nie. Nebola by krutá, ani neláskavá, veď ona nie je zlá žena, naopak, má nesmierne príjemnú povahu a spolupracovníci v galérii by iste súhlasili, že je s ňou radosť pracovať.

 

img

 

Ale ako by mohla skackať od blaha, keď jej srdce čoskoro dotlčie? Veru tak, Maggie trpí rakovinou, a aj keď niekoľko rokov strávila bojom s chorobou, vydržala hnusnú pachuť chemoterapie a dokonca verejnosti sprístupnila videá, v ktorých opísala, ako sa cíti jej telo, beztak prehrala. Povedala jej to lekárka, so súcitom, ale i profesionálnou formálnosťou. Odporučila jej, nech sa sústredí na kvalitu, aby posledné mesiace, ktoré odplávajú čoskoro preč, boli čo možno najkrajšie. Čo možno najľahšie.

 

Príbeh

 

Maggie nerobí nič výnimočné, odžité má dosť, aj cestovala, zažila úspech, veľa sa naučila. Jedno jediné jej zostalo doriešiť, aspoň raz sa v mysli vráti do čias svojej rannej mladosti.

 

„Vyrozprávam ti príbeh, Mark,“ predostrie svojmu mladému kolegovi, budúcemu duchovnému. A on počúva, pozorne a dychtivo.

 

img

 

Hovorí, ako dovŕšila 16 rokov, keď sa písal rok 1995, ako neuvážene nadviazala známosť na jeden sex a ako potom zistila, že otehotnela. Ako ju rodičia, prísni a nanajvýš konzervatívni, poslali k tete na vzdialený ostrov, nech sa hanba utají. Rozplánovalo sa, že len čo porodí, bábätko dostane inú matku, zrelšiu a vydatú, takú, ktorá plačúcemu zázraku poskytne nielen domov na bývanie, ale i lásku na prežitie.

 

img

 

Netušila, ani by jej nenapadlo, že na ostrove spozná jeho, chlapca tiež mladého, ale múdreho a čestného a že on ju zasvätí do tajov fotografovania a určí tak smer budúcnosti. Netušila, že ho bude ľúbiť a on zasa ľúbil ju. A že im nebude dopriate spoločne zostarnúť.

 

 img

 

Čítať román Nicholasa Sparksa je ako prehĺtať lahodný zákusok. Čitateľkám na konci zostanú dve želania – stretnúť muža natoľko romantického, ako je autor sám, lebo on romantik byť musí, a aby sa príbeh neskončil.

A áno, i myšlienka je pekná, že príbehy, ktoré nám vzali dych, ale nás i naučili lietať, by sme možno mohli dopísať skôr, než nadíde ono posledné zbohom.

 

Mohlo by vás zaujímať:  TIP NA KNIHU Príbeh ženy so zlomeným srdcom, ktorá spísala najbolestivejšiu kapitolu svojho života, aby varovala ženy po celom svete



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona