KDH chce novelu o investíciách napadnúť na ústavnom súde

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 12:10 • 2 min
KDH chce novelu o investíciách napadnúť na ústavnom súde

BRATISLAVA - Novela zákona o významných investíciách, ktorú minulý rok schválil parlament, pravdepodobne skončí na Ústavnom súde SR. Zástupcovia Kresťansko-demokratického hnutia (KDH) predstavili v pondelok návrh podania, ktorým sa chcú obrátiť na ústavný súd, aby preskúmal súlad ustanovení zákona s Ústavou SR.

slovakia

left justify in out

"V najbližších dňoch oslovíme poslancov ďalších opozičných klubov, aby pripojili svoje podpisy pod tento návrh. Je dôležité vrátiť samosprávam právo rozhodovať o tom, čo sa deje na ich území," vysvetlil predkladateľ návrhu predseda KDH Ján Figeľ.

 

Spomínaná novela totiž podľa KDH umožňuje vláde vyhlásiť za významnú investíciu prakticky akúkoľvek stavbu, stačí, ak pôjde o stavbu, ktorá po dokončení bude v obchodnom alebo obdobnom vzťahu k niektorej významnej investícii. "To umožňuje vláde rozhodnúť o definovaní významnej investície bez možnosti takéto rozhodnutie pred dokončením stavby preskúmať. Takto môžu byť porušené významným spôsobom vlastnícke a samosprávne práva," uviedol ústavnoprávny expert Ivan Šimko. 

 

Novela nadobudla účinnosť 1. augusta minulého roka. Podľa KDH novelizovaný zákon vláda využila doposiaľ raz, keď obišla obyvateľov a samosprávu Jaroviec pri schválení pomoci pre projekt Metropolis v januári tohto roku. "V zákone je viacero sporných ustanovení počnúc inštitútom verejného záujmu, nedostatočnej ochrany vlastníckych práv alebo vylúčenie samosprávy z rozhodovacích procesov. KDH odmieta tento centralistický prístup zo strany vlády, ktorý je podľa nás v rozpore s Ústavou SR," upozornil Figeľ. 

 

Novelu zákona o investíciách parlament schválil koncom júna minulého roka. Za významnú investíciu sa tak považuje stavba s investičnými nákladmi minimálne 100 mil. eur. Ďalšou podmienkou je aj vytvorenie troch stoviek nových pracovných miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies