Kde vás čakajú najúžasnejšie ostrovné zážitky

NETKY.SK • 20 Október 2023, 14:00 • 2 min
Kde vás čakajú najúžasnejšie ostrovné zážitky

Lákajú svojou romantikou, výnimočnosťou, s ktorou sa „odťahujú“ od zvyšku pevniny, inšpirujú nás k snívaniu rôznych hrdinských robinsonovských vízií...

slovakia

left justify in out

Nečudo, že ostrovy patria stále k najobľúbenejším destináciám dovolenkárov, nech už ležia v rôznych častiach sveta. Oddelení od pevniny sa cítime akoby ešte viac sviatočne, exkluzívne, ďaleko od každodenných starostí a rutiny, od ktorej sme sem unikli.

Preto ich skúmanie, objavovanie, ale aj hodnotenie nikdy neprestane byť zaujímavé. Rôzne portály, magazíny, sprievodcovia hľadajú každoročne a celoročne ten „naj“ ostrov sveta. Výnimkou nie je ani cestovateľská stránka Enjoy Travel, ktorá nedávno takisto prišla s rebríčkom najlepších ostrovov, zostaveným podľa reakcií čitateľov a cestovateľov na ich stránke aj sociálnych sieťach.

Potešujúce pre našich dovolenkárov môže byť, že dobre obstáli aj európske ostrovy, z ktorých viaceré máme pekne na dosah. Nech sa páči, prezrite si desiatku najbáječnejších ostrovov planéty a nechajte sa inšpirovať k prípadnému jesennému úniku za slnkom, ktorý plánujete.

10. Hvar, Chorvátsko – perla južnej Dalmácie

Hvar je dlhodobo považovaný za jeden z najkrajších ostrovov nielen Chorvátska, ale na svete. Jeho bohatá história, vynikajúca kuchyňa, rozmanitý nočný život a úchvatná príroda sú dôvodmi, prečo si Hvar vyberajú aj tí najnáročnejší klienti. Uvoľnený stredomorský spôsob života tu cítiť v každom detaile. Tyrkysové more a nádherné pláže, kamenné uličky miest, levanduľové polia, vinice, olivové háje, očarujúce priľahlé ostrovčeky, to všetko robí z Hvaru nezabudnuteľnú dovolenku. Navyše, dokonalé podnebie s viac ako 2 800 hodín slnečného svitu ročne z neho robí celoročnú destináciu.

Ak hľadáte pokoj a ticho, vyberte si jednu z odľahlých zátok s piesočnatými alebo kamienkovými plážami a nechajte všetky starosti za sebou. Keď máte chuť na zábavu a vzrušenie, nechajte sa unášať podmanivými rytmami svetoznámych dídžejov, ktorých Hvar s radosťou hostí. Žiadna fotografia nedokáže zachytiť atmosféru výnimočného mesta Stari Grad. Jeho uličky vás zavedú na malé námestie Škor, obklopené typickými domami s kamennými schodiskami, kde sa budete cítiť ako cestovatelia v čase. Ochutnajte "gregadu" – rybu na bielom mäse, tradičné jedlo, ktoré odráža bohatú históriu Hvaru. Navštívte jedno z miestnych vinárstiev, prejdite sa po vinohrade a dajte si pohár vína s domácim syrom, prosciuttom alebo solenými sardinkami.

9. Malta – raj pre potápačov

Kultúra, história, archeológia, výlety loďou, slnko, more a úžasné jedlo - to všetko ponúka Malta. Tento malý stredomorský ostrovný štát je plný úžasných aktivít. Od starobylej kamennej architektúry cez labyrinty rímskych katakomb až po nádherné pláže a jedny z najlepších miest na potápanie a vodné športy v čistých a teplých vodách. Očarujúce hlavné mesto Malty je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO, očarí vás spleťou kamenných uličiek, záhradami Barrakka, odkiaľ sa vám naskytne panoramatický výhľad na Veľký prístav, fontánami na centrálnom námestí...

Táto stredomorská krajina, často označovaná za najlepšiu potápačskú destináciu v Európe, sa môže pochváliť mimoriadne čistou vodou a 50 licencovanými školami potápania. Veľkolepé podmorské scenérie - od jaskýň a priepastí  po  množstvo potopených vrakov poskytujú množstvo výziev aj pre tých najskúsenejších podmorských bádateľov. Národné akvárium na Malte je skvelou rodinnou atrakciou. Obľúbené jednodňové výlety na Malte sú do Modrej lagúny. Chránený úsek žiarivo modrej vody lemovaný jaskyňami na malom priľahlom ostrove Comino je najlepším miestom na kúpanie a šnorchlovanie počas horúceho letného dňa.

8. Kokosový ostrov, Kostarika – najprestrejší podmorský život

Tento ostrov - národný park bol v roku 1997 vyhlásený organizáciou UNESCO za svetové dedičstvo pre svoje jedinečné prírodné krásy a bohatú biodiverzitu. Modro-tyrkysová voda obkolesujúca ostrov je mimoriadne čistá a vytvára skvelé prostredie pre bohatý podmorský život stoviek živočíchov, vďaka čomu je tento ostrov jedným z najvýnimočnejších miest na potápanie na svete. Nachádzajú sa tu aj nádherné stále zelené lesy a množstvo pôsobivých vodopádov.

Malý obdĺžnikovitý ostrov cca 500 od pobrežia Kostariky je dlhý 7,6 km a široký 4,4 km. Napriek jeho malej rozlohe bolo na ostrove zistených 235 druhov rastlín, 362 druhov hmyzu, 97 druhov vtákov. Hlavnou „postavou“ Kokosového ostrova je však morská fauna. V jeho vodách žije viac ako 30 jedinečných endemických morských druhov, ktoré predstavujú viac ako 40 % všetkých endemických morských druhov na svete. Okrem toho sa tu vyskytuje približne 57 druhov kôrovcov, 510 druhov morských mäkkýšov, viac ako 250 druhov rýb, tri druhy morských korytnačiek a 32 druhov koralov. Medzi najcharakteristickejšie druhy patria obrovské manty, veľryby, korytnačky, delfíny, žraloky. V skutočnosti je ostrov známy aj ako "Žraločí ostrov" vďaka množstvu troch druhov žralokov, ktoré žijú v jeho vodách, vrátane najväčších skupín žralokov kladivohlavých na svete.

7. Dominika – luxus pre dobrodruhov

Tento ostrovný štát, ktorý je súčasťou Malých Antíl vo východnej časti Karibského mora, je netradičným miestom oddychu pre tých, ktorí sa chcú odpútať od každodenného chaosu a zároveň hľadajú niečo iné ako klasické leňošivé dovolenkovanie. Hornatý terén s hlbokými roklinami, bujnou zeleňou, nekonečnými chodníkmi a bohatými riekami z Dominiky robí ideálnu destináciu pre dobrodruhov.

Nečakajte veľký pás rozľahlých luxusných rezortov a romantické útulné pláže s bielym pieskom. Tajná ingrediencia Dominiky spočíva v jej nedotknutosti a surovosti, vďaka čomu si ostrov vyslúžil prezývku "ostrov prírody". Určite navštívte jazero Boiling Lake v čarovnom vnútrozemí – ide o bublajúci horúci kotol bridlicovo sivej tekutiny, zahalený do pary, ku ktorému už cesta stojí za to. Potápanie v Champagne Reef niekto prirovnáva k tomu, akoby ste plávali v nadrozmernom pohári bublinkového nápoja vďaka sopečnému plynu, ktorý vyviera z morského dna. Ilúziu dotvára zlatý odtieň útesu.  Ak ste predsa len plážový typ, pláž Pointe Baptiste sa vám bude páčiť. Zastrčená pri dedinke Calibishie na severovýchodnom pobreží ostrova, poskytujúca pokoj a súkromie.

6. Spetses, Grécko – elegantné útočisko bohatých Aténčanov

Malý exkluzívny ostrov Spetses je vyhľadávaný pre svoju výnimočnú krásu, ponuky letných radovánok aj polohu. Toto voňavými borovicami pokryté nádherné letné útočisko v súostroví Argo-Saron je obrazom príjemnej starosvetskej elegancie: popínavé bugenvílie, neoklasicistické kaštiele, kočiare ťahané koňmi, pôvabný  prístav s pohupujúcimi sa loďkami. Tento ostrov (takmer) bez áut, vzdialený len deväťdesiat minút cesty po mori od Pirea, už dlho priťahuje bohatých aténskych víkendových turistov. Nájdete ich tu pri skvelých morských plodoch v luxusných reštauráciách na pobreží, pri cappuccino freddo v elegantne zariadených kaviarňach v prístave Dapia, alebo na terase Grand hotela Poseidonion - srdca aristokratického spoločenského diania ostrova.

Spetses sa niekedy nazýva gréckym Monakom, nielen vďaka svojej elegancii a luxusu, ale aj pre svoje väzby s kráľovskou rodinou: svoj dom tu má bývalý grécky kráľ Konštantín, zosnulý lodný magnát Stavros Niarchos kúpil neďaleký malý ostrov Spetsopoula. Celoročne sa tu konajú športové podujatia ako Spetsathlon, Classic Yacht Regatta a Tweed Run, ktoré prinášajú na tento pokojný očarujúci ostrov medzinárodný ruch. Väčšina z nich neprišla na Spetses, aby sa tu flákala na pláži. Napriek tomu sa tu nachádzajú zvodné zátoky a pláže s útulnými domáckymi taverničkami.

5. Galapágy, Ekvádor - v inom vesmíre

Jedným z prvým známych návštevníkov tohto záhadného a výnimočné ostrova bol Charles Darwin, ktorý tu ako mladý prírodovedec v roku 1835 strávil 19 dní štúdiom flóry a fauny. V roku 1859 Darwin publikoval dielo O pôvode druhov, v ktorom predstavil svetu svoju teóriu evolúcie a Galapágy. Odvtedy sa o týchto ostrovoch a ich veľkolepej kráse neustále hovorí. V roku 1959 sa Galapágy stali prvým ekvádorským národným parkom a v roku 1978 boli zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Dnes Galapágy každoročne navštívi viac ako 275 000 ľudí, aby na vlastné oči videli tento neuveriteľný kúsok zeme. Aj keď si myslíte, že Galapágy budú úžasné, bežne prekonávajú očakávania. Je to miesto, kde plávajú jašterice, prechádzajú sa vtáky a ľudia nie sú v centre pozornosti. Bez vplyvu ľudskej prítomnosti sa tunajšia flóra a fauna, ako aj okolitý morský život, po tisíce rokov vyvíjali do jedinečných druhov, ktoré nenájdete nikde inde na svete, medzi nimi slávne obrovské korytnačky. Mnohí návštevníci si vychutnávajú aj nádherné pláže a Galapágy si vyberajú ako destináciu pre medové týždne. Ide tiež o jednu z najlepších svetových potápačských destinácií.

 

4. Tahiti, Francúzska Polynézia – prvotriedna romantika aj dobrodružstvo

Ak si predstavujete dovolenku na Tahiti niečo ako ležať na tej najkrajšej romantickej pláži a za šumenia vĺn oceánu chlipkať nejaký lahodný exotický cocktail – tak máte pravdu! No okrem tohto klasického letného leňošenia tu na vás čaká aj množstvo iných dobrodružstiev. Na miestach ako La Plage de Maui alebo Plage du Taharuu môžete plávať, šnorchlovať, surfovať a mnoho iného.

Môžete si vybrať medzi plážami s čiernym pieskom a pobrežím takým svetlým, že voda sa zdá byť takmer neviditeľná. Alebo vás láka vybrať sa na jednodňový výlet loďou do vzdialenejších destinácií v okolí Tahiti? Naskočte na trajekt na ostrov Moorea alebo preskúmajte záhrady Vaipahi. Vydajte sa na túru k vodopádu Fautaua alebo nakúpte originálne suveníry v hlavnom meste Papeete.

3. Raja Ampat, Indonézia – stretnutie dvoch oceánov

1500 ostrovov, zátok a plytčín, tvoriacich indonézske súostrovie Raja Ampat, leží v srdci Koralového trojuholníka – tzv. Coral Triangle, kde sa stretávajú Tichý a Indický oceán a vďaka tomu ten najpestrejší rastlinný a živočíšny život. Tento tropický labyrint, ktorý je prirovnávaný k "Amazonke morí", je miestom s jednou z najväčších hustôt morského života na svete s viac ako 1 000 druhmi rýb a tromi štvrtinami všetkých známych koralov.

Potápači aj šnorchlisti sa tu ponárajú do akvamarínových vôd a hľadajú tu divoko sfarbené žraloky, obrovské manty a morské koníky. Hore nad hladinou zasa turistov vítajú rozprávkové pláže, rozprestierajúce sa široko-ďaleko, kde-tu posiate palmami, tyrkysové lagúny a zvlnené vnútrozemie s hustými lesmi. Medzi najkrajšie ostrovy Raja Ampat patrí Wayag s nádhernými krasovými útvarmi, ale aj bujnou zelenou vegetáciou, lákajúcou k nezabudnuteľným prechádzkam. Rajom potápania a šnorchlovania je ostrov Kri, kde nájdete aj malebnú rybársku dedinu Yenbunba, kde vám priateľskí domorodci ukážu svoje tradičné techniky rybolovu s harpúnou.

2. Tasmánia, Austrália – cesta za históriou aj tasmánskym diablom

Malý, no ľahko dostupný ostrov na južnom pobreží Austrálie ponúka návštevníkom množstvo aktivít a atrakcií a možnosť vychutnať si inú stránku Austrálie. Tasmánia sa môže pochváliť niekoľkými historickými pamiatkami, ako je napríklad historické miesto Port Arthur, ale vďaka svojej jedinečnej flóre a faune je aj skvelou destináciou na spoznávanie prírody. Máte tu na výber až z 19 národných parkov. Určite si nenechajte ujsť chodník Cradle Mountain-Lake St Clair s množstvo unikátnych zvierat, či úžasnú scenériu Freycinet.

Navštívite Kráľovské tasmánske botanické záhrady, vydajte sa po stopách tasmánskeho diabla – najväčšieho mäsožravého vačkovca. Najlepší spôsob, ako ho vidieť, je navštíviť park s voľne žijúcimi zvieratami, napríklad Bonorong Wildlife Sanctuary v Brightone. Hobart, hlavné mesto Tasmánie, je kultúrnym centrom s množstvom galérií a múzeí. Návštevníci si tu môžu vychutnať pokojné prechádzky po trhoch s umeleckými a remeselnými výrobkami, ako aj prehliadky renomovaných galérií. Samotný Hobart je veľmi pekné mesto, ktoré osloví milovníkov umenia, hudby a gurmánov. Nachádza sa tu veľkolepý výber kaviarní, reštaurácií, barov a pouličných stánkov.

1.  Bahamy

Bahamy sú synonymom dokonalého relaxu, luxusného raja na konci sveta, nerušeného leňošenia v najkrajších oceánskych vodách. Približne 30 obývaných ostrovov, patriacich pod Bahamy ponúka skvelé pláže, bezstarostný oddych, perfektné služby a množstvo ďalších atrakcií na objavovanie. Na Bahamách nie je núdza o neuveriteľné miesta na potápanie a šnorchlovanie, ale Atlas oceánov - najväčšia podmorská socha na svete, patrí k tým najjedinečnejším. Vytvoril ju britský sochár Jason deCaires Taylor a nachádza sa pri západnom pobreží ostrova New Providence, kde leží aj hlavné mesto Nassau. Socha je ponorená len 16 metrov hlboko, takže šnorchlisti aj potápači si môžu vychutnať plávanie okolo tohto umeleckého diela, znázorňujúce mladé dievča, ktoré nesie nad sebou celú ťarchu oceánu.

Asi najznámejším letoviskom na Bahamách je Atlantis Paradise, kde zvyknú zavítať aj členovia britskej kráľovskej rodiny. Navštívte botanickú záhradu Garden of Groves na ostrove Grand Bahama, slňte sa na ružovučkej pláži Pink Sands na ostrove Harbour Island.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies