Kažimír: S umiestnením SR v Doing Business som absolútne spokojný

NETKY.SK • 28 Október 2015, 15:35 • 2 min
Kažimír: S umiestnením SR v Doing Business som absolútne spokojný

BRATISLAVA - Minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) je "absolútne spokojný" s umiestnením Slovenskej republiky v aktuálnom rebríčku Svetovej banky Doing Business. Šéf rezortu to uviedol dnes po rokovaní vládneho kabinetu.

slovakia

left justify in out

"Slovensko je v prvej tridsiatke všetkých krajín sveta, vyberalo sa zo 189 krajín. Sme umiestnení na čísle 29, teda lepšie ako Česi a Maďari. Sme v prvej štrnástke z krajín EÚ-28. Myslím si, že by sme mali byť hrdí na takýto výsledok. Máme aj medziročné zlepšenia v oblastiach, ktoré nás dlhé roky trápili. Mám na mysli hlavne agendu, ktorú mám na starosti, teda platenie daní. Podľa tohto rebríčka sa vierohodne skrátil čas, ktorý musia daňovníci tráviť nad vypĺňaním daňových tlačív," priblížil Kažimír.

 

V rebríčku Svetovej banky Doing Business 2016 Slovensko skončilo na 29. mieste zo 189 krajín sveta. Nachádza sa tak v prvej tridsiatke štátov s najlepším podnikateľským prostredím. Oproti minuloročnému hodnoteniu sa udržalo na rovnakej pozícii. Na rovnakej priečke skončilo aj Slovinsko. V rebríčku sa za Slovenskom umiestnili krajiny ako Španielsko, Česko (36. miesto) či Maďarsko na 42. priečke.

 

"Toto pozitívne hodnotenie je výsledkom reforiem a mnohých konkrétnych opatrení vlády, najmä v oblasti začatia podnikania, ochrany investorov či platenia daní, ale aj v ďalších oblastiach," uviedlo v správe pre médiá Ministerstvo financií (MF) SR. V rámci krajín V4 je podľa rezortu Slovensko druhá najatraktívnejšia krajina a spomedzi krajín Európskej únie sa zaradilo do prvej polovice najlepších.

 

Ako ďalej priblížilo MF SR, krajina si polepšila takmer vo všetkých relevantných ukazovateľoch. "Môžeme hovoriť o reálnom zlepšení investičného prostredia, ale aj výraznom zlepšení v propagácii slovenského investičného prostredia pre potenciálnych zahraničných investorov. Napríklad v oblasti platenia daní sa až o polovicu znížil počet potrebných procedúr, a to z 20 na 10, a znížil sa aj počet hodín, ktorý podnikatelia venujú otázke daní," uvádza rezort financií.

Okrem väčšiny oblastí, kde krajina urobila výrazný krok vpred, výzvou zostáva aj naďalej oblasť získania úveru a vynucovania kontraktov. "Veríme však, že vzhľadom na mnohé opatrenia v rámci súdnictva, ako aj ústretovo nastavenému štátnemu rozpočtu k tejto rozpočtovej kapitole na budúci rok, dôjde aj v tejto oblasti k zlepšeniu," predpokladá MF SR.

 

Index Svetovej banky Doing Business 2016 obsahuje 11 indikátorov ktoré hodnotia jednoduchosť a zlepšenie podnikateľskej aktivity v 189 krajinách. Indikátory pokrývajú oblasti, akými sú začatie podnikania, stavebné povolenia, dostupnosť elektrickej energie, registrovanie vlastníctva, získanie úveru, ochrana investorov, platenie daní, zahraničné obchodovanie, vymožiteľnosť práva či riešenie platobnej neschopnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies