Kauza okolo prestavby Hlavnej stanice pokračuje, Bratislavčania sa tak skoro novej stanice nedočkajú

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 09:51 • 2 min
Kauza okolo prestavby Hlavnej stanice pokračuje, Bratislavčania sa tak skoro novej stanice nedočkajú

BRATISLAVA – Krajský súd v Bratislave rozhodol, že zmluva medzi hlavným mestom a spoločnosťou Transprojekt nezanikla ale stále platí.

slovakia

left justify in out

Zmluva medzi hlavným mestom a Transprojekt mala pôvodne zaniknúť koncom minulého roka, ktorej výsledkom mala byť obnova priestoru pred stanicou.

 

„Je neuveriteľné a smutné zároveň, že za viac ako šesť  rokov sa na stanici a v okolí zmenilo len to, do čoho investovalo hlavné mesto a železnice - zrevitalizované Predstaničné námestie, opravené eskalátory, zmodernizovanie električkovej trate a podobne. Teraz máme konečne rozviazané ruky, aspoň čo sa týka predstaničných priestorov, ktoré sa vrátia do majetku mesta,“ uviedol pred časom primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

 

Investor nesúhlasil s nepredĺžením zmluvy a sľuboval súdny spor. „V prípade, ak Hlavné mesto SR Bratislava bude pokračovať v doterajšom prístupe, otvorí priestor pre vznik najväčšieho súdneho sporu v histórii mesta, dlhodobo zablokuje možnosť komplexnej revitalizácie predstaničného priestoru a prinesie mestu reputačné riziko, vzhľadom na narušenie dôvery investorov, ktorí majú záujem realizovať svoje projekty v Hlavnom meste SR Bratislava,“ konštatovala skonštatovala mediálna zástupkyňa projektu Mária Adamová.

 

Spoločnosť sa obrátila na okresný súd v Bratislave s požiadavkou na vydanie neodkladného opatrenia. Súd ich žiadosť zamietol. „Navrhované neodkladné opatrenie nepreukazuje dôvodnosť a trvanie nároku, ktorému sa má poskytnúť ochrana, keďže zmluva zanikla v súlade s dohodou strán ku dňu 31. 12. 2016. Súd má za to, že je potrebné rešpektovať zásadu zmluvnej voľnosti, ktorá je jednou zo základných a nosných zásad záväzkového práva,“ konštatoval Okresný súd Bratislava I.

 

Investor sa bráni tým, že mesto mu neodovzdalo pozemky určené na výstavbu, čím zmarilo úpravu predstaničného námestia. Spoločnosť nebola spokojná s rozhodnutím okresného súdu a žiadosť predložila krajskému súdu, ktorý jej dal za pravdu.

 

„Podľa odvolacieho súdu, bez splnenia súčinnosti žalovaného nie je možné splniť čl. III bod 5 Zmluvy (odovzdanie stavieb mestu, pozn. red.) a javí sa, že tento článok nemohol nadobudnúť účinnosť. Preto záver súdu o tom, že Zmluva zanikla v súlade s dohodou strán ku dňu 31. 12. 2016 a nároku žalobcu nie je možné poskytnúť ochranu, je v tomto štádiu konania vzhľadom na nevyužitie procesnej obrany a procesného útoku zo strany sporových strán, predčasné,“ konštatoval Krajský súd v Bratislave.

 

Rozhodnutie krajského súdu investor privítal. „Súd sa stotožnil s názorom právnych zástupcov spoločnosti Transprojekt, že plnenie zmluvy zo strany spoločnosti je viazané na súčinnosť mesta. Rovnako konštatuje, že v prípade, ak by nedošlo k vydaniu neodkladného opatrenia, hrozil by spoločnosti vznik, resp. rozširovanie škody či inej ujmy a došlo by k porušovaniu a ohrozeniu jeho práv a oprávnených záujmov,“ konštatuje Mária Adamová.

 

„Zmluva nezanikla k 31. 12. 2016, ako bolo prezentované zo strany vedenia mesta,“ dodala Adamová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies