Katar proti sebe poštval štyri arabské krajiny: Došlo medzi nimi k prerušeniu diplomatických stykov

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 12:00 • 2 min
Katar proti sebe poštval štyri arabské krajiny: Došlo medzi nimi k prerušeniu diplomatických stykov

DUBAJ - Bahrajn, Egypt, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty prerušili dnes diplomatické vzťahy s Katarom.

slovakia

left justify in out

Arabské letecké spoločnosti Emirates, Etihad Airways, Air Arabia a najnovšie aj saudské Arabian Airlines (Saudia) dnes oznámili, že od utorka 6. júna pozastavia lety do katarskej Dauhy až do odvolania. 

 

Emirates (so sídlom v Dubaji) dnes oznámili, že posledný let z Dubaja do katarskej Dauhy odštartuje v utorok o 2.30 miestneho času a posledný let z Dauhy do Dubaja odletí o 3.50.

 

"Všetci klienti, ktorí majú rezervované lety spoločnosti Emirates do a z Dauhy, budú mať k dispozícii alternatívne možnosti, vrátane úplného vrátenia nepoužitých cestovných lístkov a bezplatnej zmeny rezervácie do najbližšej alternatívnej destinácie Emirates," uviedla letecká spoločnosť v emaili.

 

Aj dubajské štátne Etihad Airways od utorka zastavujú lety do Kataru, pričom posledné lietadlo z Abú Zabí do Dauhy odíde v utorok o 02.45 miestneho času, uviedol hovorca spoločnosti.

 

Qatar Airways medzitým na svojej oficiálnej webovej stránke uviedli, že pozastavili všetky lety do Saudskej Arábie, načo tamojšia lezecká spoločnosť Arabian Airlines zareagovala oznamom o zastavení letov do Kataru.

 

Zároveň obvinili katarskú vládu z podpory radikálnych islamistických skupín a terorizmu v celom región.

 

Štvorica arabských krajín tiež avizovala prerušenie leteckého a námorného spojenia s Katarom a dala katarským občanom dvojtýždňovú lehotu na odchod. "Katar podporuje početné teroristické a sektárske skupiny usilujúce o narušenie stability regiónu vrátane Moslimského bratstva, Islamského štátu a al-Káidy a neustále šíri posolstvá a úklady týchto skupín prostredníctvom svojich médií," napísala saudskoarabská štátna tlačová agentúra SPA v zrejmej narážke na katarskú televíznu stanicu al-Džazíra.

 

Saudská Arábia okrem toho uviedla, že Katar bude musieť stiahnuť svoje jednotky z Rijádom vedenej medzinárodnej koalície bojujúcej proti povstalcom v Jemene.

 

Katarskí predstavitelia rozhodnutie štvorice krajín bezprostredne nekomentovali. V minulosti však akékoľvek obvinenia z podpory terorizmu odmietali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies