Kanada a India sú zapletené do bezprecedentného diplomatického sporu. Sú vzťahy medzi krajinami zachrániteľné?

NETKY.SK • 26 September 2023, 16:30 • 2 min
Kanada a India sú zapletené do bezprecedentného diplomatického sporu. Sú vzťahy medzi krajinami zachrániteľné?

Obvinenie zo strany Kanady rozhorčilo Indiu, ktorá ho poprela a označila ho za absurdné. Kanada aj India rýchlo vyhostili svojich vyšších diplomatov v recipročných krokoch na začiatku tohto týždňa.

slovakia

left justify in out

Explozívne obvinenie zo strany Kanady, že indická vláda môže byť za atentátom na aktivistu za nezávislosť Sikhskej komunity na kanadskej pôde, vyvolalo veľký diplomatický konflikt a spôsobilo strmý pokles vzťahov medzi týmito dvoma krajinami.

 

Kanadský premiér spája Indiu s vraždou 

 

Všetko sa to začalo v pondelok, keď kanadský premiér Justin Trudeau tvrdil, že má spoľahlivé informácie, ktoré spájajú Indiu s vraždou prominentného sikhského vodcu Hardeepa Singha Nijjara.

 

Obvinenie zo strany Kanady rozhorčilo Indiu, ktorá ho vášnivo poprela a označila ho za "absurdné a motivované."
Kanada aj India rýchlo vyhostili svojich vyšších diplomatov v recipročných krokoch na začiatku tohto týždňa. A vo štvrtok zareagovalo indické ministerstvo zahraničných vecí dočasným pozastavením vízových služieb pre kanadských občanov so zdôvodnením "bezpečnostných hrozieb" voči diplomatmi v Kanade.

 

Trudeau vo štvrtok vyzval Indiu, aby "spolupracovala" s Kanadou a "nechala spravodlivosť ísť svojou cestou."
Odborníci tvrdia, že tento spor zvyšuje pravdepodobnosť bezprecedentnej priepasti medzi dvoma kľúčovými partnermi Spojených štátov a postavuje iné veľké západné krajiny do nepríjemnej pozície.

 

Tu je, čo potrebujete vedieť.

 

Ako to vnímajú obe strany?

 

 

Trudeau tvrdil v parlamente v pondelok, že kanadské orgány vyšetrovali "dôveryhodné obvinenia" o potenciálnom spojení medzi "agentmi vlády Indie" a vraždou Sikha kanadskej národnosti menom Nijjar, ktorého v júni zastrelili maskovaní muži.

 

Ministerka zahraničných vecí Kanady, Melanie Joly, následne uviedla, že Ottawa vyhostila indického diplomata, ktorého opísala ako vedúceho indického spravodajského úradu v krajine, ako "dôsledok" týchto udalostí.

India reagovala niekoľko hodín neskôr tým, že odmietla obvinenia Trudeaua, obvinila Kanadu z útočiska pre teroristov a tvrdila, že jej nečinnosť voči extrémistom je "dlhodobým" problémom. Taktiež vyhostila vysokého kanadského diplomata z krajiny.

 

Smrť zasiahla sikhskú komunitu v Kanade

 

Nijjarova smrť v júni šokovala sikhskú komunitu v Kanade, ktorá je jednou z najväčších mimo Indie s viac ako 770-tisíc členmi.

 

Po Trudeauových vyhláseniach následne dve sikhské komunitné skupiny v Kanade - British Columbia Gurdwaras Council a Ontario Gurdwaras Committee - vyzvali kanadskú vládu, aby "okamžite pozastavila všetku spoluprácu v oblasti spravodajstva, vyšetrovania a súdnictva s Indiou."

 

"Kanadská komplexná reakcia musí odrážať vážnosť úlohy Indie pri premyslenej vražde sikhského disidenta žijúceho v Kanade," dodali tieto skupiny v spoločnom vyhlásení.

 

V utorok Trudeau zdvojnásobil svoje obvinenia. Povedal, že Kanada sa nesnaží "provokovať" Indiu alebo "eskalovať" situáciu, ale jednoducho "pripomenula fakty" a zdôraznil, že jeho vláda bude "nasledovať dôkazy a zabezpečí, aby sa ľudia dostali pred súd."

 

Kto bol Hardeep Singh Nijjar?

 

 

Nijjar bol verejným zástancou vytvorenia samostatného sikhského domova nazývaného Khalistan, ktorý by zahŕňal časti indického štátu Punjab.

 

Hnutie Khalistan je v Indii zakázané a považuje sa za hrozbu národnej bezpečnosti vlády. Niekoľko skupín spojených s týmto hnutím je uvedených ako "teroristické organizácie" podľa indického zákona o prevencii nezákonných činností (UAPA).

 

Nijjarovo meno sa nachádza na zozname teroristov podľa ministerstva vnútra a v roku 2020 ho indická Národná vyšetrovacia agentúra obvinila, že "sa pokúša radikalizovať sikhskú komunitu vo svete v prospech vytvorenia 'Khalistanu'," pričom dodala, že "sa pokúša podnecovať Sikhov k hlasovaniu za secesiu, protestovaniu proti vláde Indie a vykonávaniu násilných aktivít."

Priateľ a bývalý právnik Nijjara, ktorý je tiež uvedený na zozname podozrivých podľa indického zákona UAPA, uviedol, že kanadské orgány, vrátane Kráľovskej kanadskej horskej polície, Nijjara varovali minimálne trikrát pred hrozbami jeho života.

 

Gurpatwant Singh Pannun povedal televízii CNN, že Nijjarovi bolo povedané, aby bol opatrný a vyhýbal sa "veľkým rečiam", inak by bol terčom útokov. CNN kontaktovala Kráľovskú kanadskú horskú políciu.

 

Nezákonná organizácia 

 

Pannun, ktorý čelí viacerým obvineniam zo strany indického štátu, vedie organizáciu so sídlom v New Yorku s názvom "Sikhs for Justice," ktorá uskutočnila referendá pre samostatný štát Khalistan. Táto organizácia je v Indii považovaná za nezákonnú a jej webová stránka nie je prístupná.

 

 

Kanadská polícia nezatkla nikoho v súvislosti s vraždou Nijjara. V augustovom vyhlásení však polícia uviedla, že vyšetruje troch podozrivých a zverejnila popis možného únikového vozidla.

 

 

 

Môžu sa vzťahy vrátiť do pôvodného stavu?

 

 

Vzťahy medzi týmito dvoma krajinami boli niekoľko rokov chladné, a obvinenia Kanady voči indickému štátu situáciu ešte viac zhoršili.

 

Harsh Pant, viceprezident pre zahraničnú politiku pri newdelhískom think-tanke Observer Research Foundation, označil túto situáciu za "pomerne neobvyklú."

 

"Priateľské krajiny si navzájom nerobia takéto veci," povedal. "Výzvy (vyplývajúce z toho) sú čosi, čo ešte uvidíme, pretože aspoň krátkodobo nevidím na konci tunela žiadne svetlo."


Podľa miestnych správ indický minister obchodu a obchodu uviedol, že rokovania o obchodnej dohode medzi krajinami boli pozastavené kvôli "závažným obavám."

 


Keď Modi tento mesiac hostil vedúcich predstaviteľov skupiny G20 v New Delhu, nedošlo k osobnému stretnutiu s Trudeauom, ale ku stretnutiu na okraji summitu, kde podľa indického vládneho vyhlásenia indický líder "vyjadril naše silné obavy ohľadom pokračujúcich protiindických aktivít extrémistických prvkov v Kanade."










Podľa Pantových slov sa napätie "už nejaký čas prejavuje pod povrchom."
Keď Trudeau navštívil Indiu v roku 2018, jeho kalendár, ktorý mal len málo diplomatických stretnutí, bol mnohými vnímaný ako "odmietnutie" zo strany New Delhi.

 

Dôvod hlbokých obáv

 

O rok predtým bol kanadský líder vidieť na sikhskom podujatí v Toronte, kde boli vystavené separatistické vlajky a plagáty zobrazujúce extremistického sikhského vodcu, ktorý bol zabitý v roku 1984 v operácii indického armádneho zboru.

 

V utorok v svojom vyhlásení indická vláda uviedla:"Je to dôvod hlbokých obáv, že kanadskí politickí predstavitelia verejne vyjadrili sympatie k takýmto elementom."


Vo štvrtok indické ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že pozastavuje vydávanie víz kanadským občanom a označilo to za "bezpečnostné hrozby."


Hovorca ministerstva, Arindam Bagchi, vo štvrtok v New Delhi novinárom povedal: "Problémom je podnecovanie násilia, nečinnosť zo strany kanadských orgánov, vytváranie prostredia, ktoré narušuje činnosť našej veľvyslanectva a konzulátov, a to je dôvod, prečo dočasne pozastavujeme vydávanie víz alebo poskytovanie vízových služieb."


Napriek tomu Michael Kugelman, riaditeľ South Asia Institute pri Wilson Center, povedal, že si myslí, že "vzťah je zachrániteľný."


Povedal: "Kanada je hlavným investorom v Indii a má aj veľkú indickú diasporu v Kanade. Vzťahy medzi občanmi týchto krajín sú vo všeobecnosti veľmi silné."

 

Ako zareagovali iní?

 

Obvinenia Kanady prišli po tom, čo Modi hostil vedúcich predstaviteľov sveta vrátane prezidenta USA Joea Bidena, britského premiéra Rishiho Sunaka a Anthonyho Albanesa z Austrálie na summitu G20 v New Delhi.

 

Každá z týchto krajín má početnú sikhskú populáciu a je záujem o dobré vzťahy s New Delhi, čiastočne ako ochranu pred rastúcim sebavedomím Číny.

 

No traja kľúčový spojenci Kanady vydali vyhlásenia, ktoré naznačovali nejakú podporu Trudeauovmu rozhodnutiu verejne vyjadriť svoje obavy.

 

Biely som je znepokojený 

 

 

Biely dom je "hlboko znepokojený" obvineniami, povedala hovorkyňa Národnej rady pre bezpečnosť Adrienne Watsonová, dodala, že je "kľúčové, aby vyšetrovania Kanady pokračovali a páchateľov postavili pred spravodlivosť."


Hovorca austrálskeho ministra zahraničných vecí Penny Wongovej povedal, že krajina je tiež "hlboko znepokojená."

 

"Rozumieme, že tieto správy budú obzvlášť znepokojujúce pre niektoré austrálske komunity," uviedla sa vo vyhlásení.

"Indická diaspora je cenným a dôležitým prispievateľom k našej živej a odolnej multikultúrnej spoločnosti, kde môžu všetci Austrálčania pokojne a bezpečne vyjadrovať svoje názory."

Zatiaľ čo hovorca britského premiéra povedal: "Je správne, že kanadské orgány sa touto záležitosťou zaoberajú, ale nebudem predbiehať práci, ktorá teraz musí prebehnúť."


Kugelman povedal, že Kanada by musela "prejsť veľmi podrobným procesom" pri vyšetrovaní obvinení. "Spoľahne sa na veľmi tesné spravodajské vzťahy s USA, Veľkou Britániou, Austráliou a ďalšími," dodal.

 

Kugelman dodal, že je "pozoruhodné", že Kanada je členom takzvanej Five Eyes, spravodajskej dohody, ktorá zahŕňa aj Spojené štáty, Veľkú Britániu, Austráliu a Nový Zéland.

 

"Skutočne by sme si mysleli, že Kanada by musela podstúpiť významné a starostlivé vyšetrovanie, skôr ako by bola ochotná a komfortná zverejniť tieto obvinenia," dodal.

 

 

Preklad textu CNN



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text/foto: cn, foto: britannica.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies