Americká kozmická loď sa úspešne odpojila od ISS a vracia sa domov

NETKY.SK • 8 Marec 2019, 12:50 • 2 min
Americká kozmická loď sa úspešne odpojila od ISS a vracia sa domov

WASHINGTON - Nová vesmírna loď Crew Dragon súkromnej americkej spoločnosti SpaceX sa dnes o 08.32 h ráno SEČ odpojila od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a vydala sa na spiatočný let na Zem.

slovakia

left justify in out

Crew Dragon má v budúcnosti prepravovať na orbitálnu základňu kozmonautov a súčasná testovacia bezposádková misia je ďalším krokom na ceste k tomuto cieľu. Po návrate do zemskej atmosféry má okolo 14.45 h SEČ dopadnúť do Atlantického oceánu. Odtiaľ bude prepravená do vesmírneho strediska Mys Canaveral v americkej Floride.

 

Úspešné odpojenie Crew Dragon od medzinárodnej vesmírnej americkej stanice ISS.

 

Raketa odštartovala zo zemského povrchu 2. marca a 6-dňová misia sa dnešným dňom končí. Ide o prvý skúšobný let kozmickej lode, ktorá je vyvíjaná ako dopravný prostriedok na prepravu ľudí do vesmíru. Kaďže sa jedná len o testovací let, tak na lodi nie je momentálne žiadny človek, ale testovacia figurína Ripleyová. Milivníci sci-fi si teraz určite spomenuli na hlavnú postavu filmovej série Votrelec. Pokiaľ pôjde všetko bez problémov, tak let so skutočnou posádkou by sa mal uskutočniť ešte v lete tohto roku. 

 

Štart na Myse Canaveral 2. marca 2019.

 

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa po zrušení tridsaťročného programu raketoplánov v júli 2011 obrátil na súkromné firmy, SpaceX a Boeing, ktorým poskytol osem miliárd dolárov na vývoj vesmírnych lodí na prepravu astronautov na ISS.

 

 

V súčasnosti sa musia Američania v tomto spoliehať na ruské rakety, cena za "letenku" na lodi Sojuz sa však preto značne zvýšila; NASA v súčasnosti za let jedného astronauta platí viac ako 82 miliónov dolárov. 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona