Kaliňák vníma pokarhanie policajta ako dostatočný trest, opozícia nie

NETKY.SK • 3 November 2015, 13:27 • 2 min
Kaliňák vníma pokarhanie policajta ako dostatočný trest, opozícia nie

BRATISLAVA - Policajt, ktorý podľa inšpekcie ministerstva vnútra pochybil pri preverovaní daňových náležitostí podnikateľa z Trenčianskych Stankoviec, má podporu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Kým opozícia považuje trest pre policajta v podobe písomného napomenutia za nedostatočný, Kaliňák má opačný názor. Medializovaným prípadom sa dnes za zatvorenými dverami zaoberal Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť, ktorý zasadol z iniciatívy Daniela Lipšica (nezaradený).

 

O prípade informoval 5. októbra spravodajský portál Aktuality.sk. Ten uviedol, že podnikateľa z Trenčianskych Stankoviec kontaktovali elitní policajti a pýtali si účtovníctvo firmy, údajne pre podozrenie z daňového podvodu. V hre však mali byť podľa portálu aj tisícky eur ako úplatok za informácie z priebehu vyšetrovania. Celý prípad sa začal, keď bol obchodník s ovocím a zeleninou na dovolenke. V tom čase sa v jeho firme objavili elitní policajti a pýtali sa na účtovníctvo.

 

"Policajti tých 15.000 eur nežiadali, to je potvrdené. A to, že sa predstavili falošnými menami, to robia operatívci vždy. Dotyčný policajt bol pokarhaný, lebo neviedol registratúru tak, ako mal. CD s účtovníctvom vložil do uzavretého spisu týkajúceho sa firiem, ktoré tomuto podnikateľovi patrili. Mal však urobiť nový spis alebo obnoviť konanie, a to neurobil. To je porušenie registratúrnych pravidiel," vysvetlil po rokovaní výboru Kaliňák.

 

Danému policajtovi dôveruje minister aj preto, lebo má za sebou výsledky. "Odhalil viac ako 22 prípadov za sumu viac ako 180 miliónov eur. To sú ľudia, ktorí robia v rámci Daňovej kobry a vďaka ich činnosti Slovensko konsolidovalo svoj finančný systém. Títo ľudia sú pravidelne obviňovaní z rôznych vecí najmä zo strany ľudí, ktorí sa dane snažia neplatiť. To je štandard, na to si treba zvyknúť," odporučil Kaliňák s tým, že tento prípad preverovala krajská aj generálna prokuratúra a bolo konštatované, že to bolo skončené absolútne zákonne.

 

Kaliňák vylučuje, že by sa potrestaný policajt snažil zakryť po sebe stopy. "To by musel nafingovať vytvorenie nového spisu, a to neurobil. To, čo spravil, bolo, že porušil administratívny poriadok pri registrácii spisu. Tým to začína aj končí. Ak by to vyšetrovateľ považoval za tak vážne, prečo by to zastavoval? Asi preto, lebo si nemyslel, že to bolo také vážne," dodal.

 

Lipšic však vidí v kauze problém, pretože vyšetrovaný policajt sa podľa neho snažil zakryť svoje pochybenia a klamal inšpekciu. "To vytvára zdanie, že išlo o fiktívne vyšetrovanie, ktoré mohlo byť ľahko zastavené za prísľub nejakých peňazí. Vieme, že osoby, ktoré sú podozrivé z daňovej trestnej činnosti, si vedia vybaviť zastavenie trestného stíhania a zametenie vecí pod koberec," myslí si exminister vnútra.

 

Zároveň tvrdí, že policajt zjavne pochybil. "Interpretácia ministerstva vnútra je, že z nedbanlivosti. Druhá interpretácia je, že pochybil úmyselne, aby mohol tlačiť na podozrivého podnikateľa. Potrestanie napomenutím nie je žiadna sankcia. Takýto človek by nemal pracovať v polícii. Už len skutočnosť, že sa snažil zahladzovať stopy svojho nezákonného konania, by mala v každom spustiť signál, že takýto človek nemôže byť v elitnom útvare," uviedol Lipšic.

 

Poslanec uznáva, že je v poriadku, ak operatíva pracuje s nepravými menami, ale musí byť o tom v operatívnych spisoch riadna evidencia. "Tá nebola. Potom sa môže stať, že každý bude robiť na vlastnú päsť. Nech operatíva pracuje v utajení, ale musí byť evidencia, aby mohla byť kontrola," odporučil.

 

Rozhodnutie policajnej inšpekcie nepovažuje za správne ani Ľubomír Galko (SaS). "Podozrenie z korupcie sa nepreukázalo, ale na druhej strane si myslím, že v policajnom zbore je policajt, ktorý tam už dávno nemal byť. Podľa mňa ide o trestný čin podvodu," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies