Kaliňák: V prípade Budamar Logistic sa udiali dramatické veci

NETKY.SK • 5 Február 2015, 14:27 • 2 min
Kaliňák: V prípade Budamar Logistic sa udiali dramatické veci

BRATISLAVA - Prípad údajného daňového podvodu, tzv. kauza Budamar Logistic, sa dramaticky vyvíja. Po dnešnom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ktoré sa konalo za zatvorenými dverami, to povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Zasadnutie výboru s touto témou inicioval poslanec Daniel Lipšic (nezaradený), ktorý si myslí, že kauza bude zametená pod koberec.

slovakia

left justify in out

"Daniel Lipšic nehovorí pravdu. Za posledný rok sa udiali veľmi dramatické veci, ktoré mnohé predĺžili a zmenili, a bolo potrebné sa veľmi intenzívne prispôsobiť situácii, ktorá nebola pôvodne známa. Ale takéto verejné rozprávanie o kauzách prípadom škodí. Som zásadným odporcom, aby sa vyšetrovalo online, lebo vtedy nič nevyšetríme. Treba byť trpezlivý, výsledky sa dostavia," uistil.

 

Kaliňák zároveň odmietol tvrdenia, že pôvodní vyšetrovatelia prípadu boli stiahnutí len na základe anonymu. "Nie je to tak," deklaroval minister. Aký bol ďalší z dôvodov na ich výmenu, však nepovedal. Tvrdí totiž, že nemôže. Na otázku, či sa prípad blíži ku koncu, odvetil, že nechce predbiehať.

 

Lipšic však má podozrenie, že je tu snaha nasmerovať kauzu do stratena. "Preto bol vymenený vyšetrovateľ, a to z dôvodu anonymu, že si kauzu vykonštruoval. Ja nepoznám iný takýto prípad. Je to absurdné. Každý podozrivý, ktorý má dôrazného vyšetrovateľa, môže naňho podať anonym a vyšetrovateľ bude vymenený," upozornil.
 

Podľa Lipšica minister pred rokom tvrdil, že vo veci sa razantne koná a že budú nasledovať razantné procesné úkony. "Zdá sa, že v krátkom čase razantné procesné úkony nasledovať nebudú," povedal poslanec. Na výbore tiež Kaliňák údajne povedal, že sa dôkazná situácia zmenila v prospech podozrivých. "Pokiaľ ide pri daňových únikoch o veľké ryby, tie sú mimo obliga. Tento príbeh nesie všetky znaky tohto konania," poznamenal Lipšic.

 

Výbor napokon žiadne uznesenie neprijal. Lipšic chcel Kaliňáka zaviazať, aby prišiel podať ďalšie informácie o prípade do 30. septembra. Poslanci Smeru-SD, ktorí majú vo výbore väčšinu, to však nepodporili.

 

O prípade spoločnosti Budamar Logistic už dávnejšie informoval týždenník .týždeň. Kauzu údajného daňového podvodu začala polícia vyšetrovať v júli 2013. Redaktor .týždňa Marek Vagovič napísal, že podľa vyšetrovateľov založili Dušan K., Július F. a Roland S. v roku 2012 organizovanú skupinu, ktorá cez sieť viac ako štyridsiatich firiem zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska formálne obchodovala s potravinárskym tovarom ako cukor, káva, olej či energetické nápoje. Tým mali spôsobiť škodu milión eur na krátení daní a takmer 21 miliónov eur na vratkách DPH.

 

Vedenie polície však prípad podľa .týždňa zobralo pôvodným vyšetrovateľom Jaroslavovi Ambrózovi a Ľubomírovi Hláčikovi z finančnej polície v Banskej Bystrici na základe anonymu, podľa ktorého mali účelovo preverovať obchodné aktivity Budamaru.

 

Firma Budamar Logistic podozrivé praktiky odmietla. "Spoločnosť Budamar Logistics sa nenachádza v databáze daňových dlžníkov, ani v registri rizikových osôb. Pri svojej podnikateľskej aktivite postupujú jej štatutári v zmysle zákona," napísal .týždňu predseda predstavenstva Peter Malec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies