Upokojte svoju myseľ: Pomôžete imunite a zbavíte sa depresie

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 14:33 • 2 min
Upokojte svoju myseľ: Pomôžete imunite a zbavíte sa depresie

BRATISLAVA - Meditáciu, ktorá oslavovala včera 21. mája svoj svetový deň, si možno spájate len so spirituálne založenými ľuďmi. Hovoríte si, že to nie je nič pre vás, pretože prestať premýšľať nejde a vy to navyše ani nepotrebujete. Zároveň sa však často sťažujete na únavu a stres?

slovakia

left justify in out

Ľudstvo využíva meditačné techniky nevedomky odnepamäti a v dnešnej uponáhľanej dobe by sa dokonca veľmi hodilo, keby sme sa o nich v rámci prevencie učili už odmalička.

 

Skúste počas čítania tohto článku hýbať prstami na nohách a vnímať, ako sa dotýkajú topánok. Uvedomte si, akou silou tlačia vaše chodidlá do zeme. Presuňte všetku pozornosť na ťarchu vašich končatín.


Pokoj namiesto zhonu v hlave


Cieľom akejkoľvek meditačnej metódy je zastavenie sa v uponáhľanom svete. Oddávna ľudia napríklad sedávali v kostoloch a nechávali voľne plynúť tok svojich myšlienok. Je jedno akého ste náboženstva.

 

Meditácia nie je nič iné ako uvedomenie si situácie takej, aká teraz je. Možno ste už v živote viackrát, alebo aspoň raz, zastavili svoju myseľ, a ani vás nenapadlo, že meditujete, upokojili ste tok svojich myšlienok. Možno ste práve teraz absolvovali svoju prvú meditačné techniku ​​v živote. Stále sa vám táto téma zdá ako ezoterická?


Ľudí s diagnostikovaným duševným ochorením pribúda. S rozvojom spoločnosti zameranej na výkon všetci, vrátane tých zdravých, úplne zabúdajú na to, že aj ich mozog potrebuje od každodenného zhonu pauzu.

 

Mnoho ľudí si s výrazom "meditácia" si spojí človeka s prekríženými nohami, ktorý so zavretými očami hlasno vyslovuje "Ohm". Väčšina techník zameraných na upokojenie hyperaktívnych mozgov je pritom oveľa nenápadnejšia.

 

img

 

Veľkým trendom dnešnej doby je mindfulness, teda metóda všímavosti. Napadlo vás niekedy premýšľať, ako sa váš chrbát dotýka opierky sedadla? Stalo sa vám niekedy, že ste pri jedle pracovali, a až s prázdnym tanierom si uvedomili, že ste si pokrm vôbec nevychutnali? Všetci sme zvyknutí premýšľať nad tým, čo bolo a bude. Málokto sa však naozaj snaží žiť v prítomnom okamihu.

 

Ľudia si často predstavujú, že cvičenie všímavosti im hneď prinesie pokoj, oddych a úľavu od premýšľania. Namiesto odpočinku objavia únavu, bolesti a nekonečný kolotoč otázok a informácií. Deje sa to preto, že až v tej chvíli uvidí realitu takú, aká je. To, čomu doteraz venovali len málo pozornosti, sa vyjaví v plnej kráse. Táto úvodná skúsenosť pre nás môže byť ťažká.

 

Je dobré počiatočné ťažkosti prekonať a krôčik po krôčiku sa učiť prijímať únavu, nepohodlie, bolesť a myšlienkové prúdy ako súčasť procesu, ktorý nazývame život. Čím hlbšie bude prijatie, tým väčšia úľava od všemožných stresových faktorov nastane.


Vnímajte svoje dýchanie


Vedecké štúdie dokazujú, že človek, ktorý sa naučí naplno vnímať jednotlivé podnety, sa dokáže oveľa lepšie vyrovnať s nepriaznivými životnými udalosťami. Je odolnejší voči stresu, a tým pádom aj menej náchylný k fyzickým chorobám. Zmeny sú vidieť dokonca aj na lekárskych snímkach mozgu.

 

Ale ako odpočívať, a zároveň si nepripadať ako úplný šialenec? V začiatkoch je dobré sa len zastaviť. Posadiť sa na pokojné miesto a položiť si jednoduchú otázku, ako sa mám. Zhlboka dýchať a sústrediť sa len na vzduch, ktorý prúdi dovnútra a von.

 

img

 

Ak si toľko neveríte, skúste si do vyhľadávača zadať pojem "riadená meditácia". Zatvorte oči a pár minút len ​​počúvajte.
Spomínané techniky môžete využiť kdekoľvek.

 

V MHD, na gauči, na prechádzke v parku... Nie je dôležité miesto či spôsob. Hlavné je sústrediť sa chvíľu len a len na seba. Začiatočníkom zvyčajne pomáha, keď majú okolo seba ticho. Postupom času sa však naučia odpojiť od preťaženia aj uprostred nákupného centra. 

 

Ukludnením mysle proti úzkosti i stresu

 

Všetky metódy relaxácie majú reálny vedecký základ. U meditujúcich ľudí dochádza k zmenšeniu amygdaly, mozgového centra strachu a úteku.

 

Na jej úkor sa naopak posilní prefrontálny kortex, oblasť zodpovedná za racionálne a logické uvažovanie. Zameraním pozornosti na "tu a teraz" zabraňujete úzkostiam a strachom tvoriacim sa z uvažovania nad budúcnosťou. Postupne si navyše vybudujete oveľa väčšiu odolnosť voči trapasom, ktoré práve riešite.


Mnoho ľudí, ktorí metódu vyskúšali, narazili na problém. Prikazujú svojmu mozgu: "Na nič nemysli, sústreď sa! Veď to sa nedá! Na mne to nefunguje!" Pravdou však je, že ani budhistickí mnísi nedokážu zastaviť myšlienky a emócie.

 

Fungovanie našej mysli prirovnávajú k neposednej opici, ktorá sa usadila hlboko v hlave, aby mohla všetko komentovať a neustále rozprávať.

 

Jej rozprávanie je únavné, a pretože pri sebe väčšinou nemáme banán, ktorým by sme ju umlčali, nedarí sa nám jej hulákanie zastaviť. A tak nás občas pekne rozčuľuje. Meditačné techniky "opičku" dokážu zamestnať.


Väčšina z nich je postavená na zameriavanie sa na vlastný dych. Ak neposednému zvieratku dáte rozkaz, aby sa sústredilo na každý nádych a výdych, nebude mať šancu monitorovať každú myšlienku, ktorá vám prebehne hlavou. Vďaka tejto jednoduchej pomôcke tak budete mať čas vyriešiť všetky záležitosti, ktoré sa vo vašej mysli objavujú, bez otravného kritizujúceho komentára zvonku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies