Kaliňák: Spojenie prezidentských volieb a eurovolieb nie je prakticky možné

NETKY.SK • 9 Január 2015, 12:25 • 2 min
Kaliňák: Spojenie prezidentských volieb a eurovolieb nie je prakticky možné

BRATISLAVA – Ideu spojiť prezidentské voľby a voľby do Európskeho parlamentu, tak ako to navrhuje SaS, vníma minister vnútra SR Robert Kaliňák ako prakticky neuskutočniteľnú, ktorá navyše neprinesie úsporu finančných prostriedkov. Uviedol to dnes pred novinármi pri otázkach, ktoré sa týkali volebného systému i účasti vo voľbách.

slovakia

left justify in out

Kaliňák upozornil, že spájaniu prezidentských volieb i eurovolieb bráni rozdielny termín ich konania. "Termín eurovolieb je fixný a termín prezidentských volieb nemôžete len tak posúvať, nemôžete niekomu skracovať alebo predlžovať mandát," zdôraznil Kaliňák. Pripomenul aj to, že prezidentské voľby sú dvojkolové a za problematické označil taktiež kreovanie jednej komisie, ktorá by dohliadala nad priebehom oboch volieb. 

 

"Neviem si to dobre predstaviť," uviedol Kaliňák. V prípade viacerých komisií by bola podľa Kaliňáka úspora verejných zdrojov pri spojení oboch volieb minimálna. "Najdrahšou časťou volieb sú komisie," pripomenul. "Jediné, na čom by ste ušetrili je, že ak strážia budovu dvaja až štyria policajti, tak teraz miesto jednej komisie by strážili obe komisie, no pri manévroch, ktoré by si vyžiadalo spojenie oboch volieb, by to nebola podľa môjho názoru úplne významná čiastka," povedal Kaliňák.

 

Skepticky sa tiež vyjadril aj k ďalšej myšlienke SaS, a to dávať za účasť vo voľbách, ktoré by sa organizovali miesto soboty v piatok, deň pracovného voľna. "Čo by na to asi povedali súkromné firmy," odpovedal protiotázkou minister vnútra. K poznámke, že liberáli v tomto prípade navrhujú zrušiť jeden zo štátnych sviatkov, minister odpovedal ďalšou otázkou: "Prečo to nenavrhovali, keď boli vo vláde?"

 

Martin Klus z SaS oponuje, že novela volebného zákona, ktorú budú liberáli predkladať do parlamentu, predpokladá aj zlúčenie komisií a teda aj výraznú finančnú úsporu. "Dňom voľna vyjdeme v maximálnej miere v ústrety podnikateľom," dodal Klus, podľa ktorého sa navrhované novinky SaS v rámci volebného systému zaviesť dajú. "Ale musí sa aspoň trochu chcieť," poznamenal v reakcii na slová Roberta Kaliňáka.
      

Podľa ministra vnútra môže v prípade volebných zákonov ešte dôjsť k určitým menším úpravám v podobe technických detailov. "Nejaké pravidlá, vzorce, výpočty, to je téma, o ktorej sa ešte diskutuje, no zásadné zmeny pred voľbami neočakávam," uviedol minister.

 

V prípade volebných zákonov sú podľa neho možné ešte určité malé technické úpravy, no podstatné zmeny, napríklad počet volených poslancov NR SR, už pred najbližšími voľbami neočakáva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies