Kaliňák je sklamaný postupom policajta v prípade tragédie v Starej Turej

NETKY.SK • 25 November 2015, 17:36 • 2 min
Kaliňák je sklamaný postupom policajta v prípade tragédie v Starej Turej

BRATISLAVA – Minister vnútra Robert Kaliňák je sklamaný postupom policajta Obvodného oddelenia Policajného zboru SR v Starej Turej, ktorý neodobral legálne držanú zbraň mužovi podozrivému zo spáchania priestupku.

slovakia

left justify in out

Následne 45-ročný Tibor zastrelil svoju manželku a potom aj seba.

 

„Bol som mimoriadne sklamaný a veľmi nepríjemne prekvapený,“ reagoval Kaliňák dnes po zasadnutí vlády. „V tomto prípade určite heslo - Pomáhať a chrániť - ostalo jednoznačne nenaplnené,“ domnieva sa.

 

Minister uviedol, že obvodné oddelenie v Starej Turej nepatrí k tým, kde sú policajti zahltení desiatkami prípadov denne. Podľa jeho informácií sa navyše policajt s útočníkom poznal.

 

„Takže urobiť ten úkon a ísť odovzdať tú zbraň je najmenej, čo mohol urobiť pre to, aby bola ešte medzi nami. Pre mňa je to chyba, ktorej sme sa dopustili v tomto prípade reprezentovaní jedným policajtom,“ zhodnotil.

 

Pripomenul, že nariadenie policajného prezidenta i ďalšie policajné predpisy stanovujú policajtom povinnosť zaistiť legálne držanú zbraň nielen pri podozrení zo spáchania trestného činu, ale aj priestupku. Zdôraznil, že okolnosti konania policajta sa ešte len budú prešetrovať.

 

„Ale pre mňa, keby tam aj nebola žiadna vyhrážka, bolo by to prvýkrát a šlo by len o priestupok voči občianskemu spolunažívaniu, ak viem, že podozrivý je presne identifikovaný, má legálnu zbraň, tak pokiaľ nemám štyri vraždy rovno predo dvermi, kde práve zachraňujem život, tak tam musím vyštartovať a toho človeka chrániť,“ očakával Kaliňák.

 

V sobotu (14.11.) zastrelil 45-ročný Tibor najskôr svoju 42-ročnú manželku Miroslavu a neskôr seba. Ako informoval čas.sk, motívom mala byť žiarlivosť. Podľa portálu bola Miroslava len pár hodín pred vraždou na polícii, aby podala trestné oznámenie na svojho manžela. Zistila totiž, že vlastní zbraň, a bála sa, že ju použije. Policajt mal ženu poslať domov.

 

V súvislosti s tragédiou vydal generálny prokurátor Jaromír Čižnár pokyn, aby krajská prokurátorka v Trenčíne okamžite preskúmala spis a podala mu informácie.

 

"Krajská prokuratúra po preskúmaní konštatovala závažné pochybenie v postupe policajta. Závery preskúmania generálny prokurátor osobne prerokoval s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ktorý si názor prokuratúry v celom rozsahu osvojil," priblížila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies