Kalašnikov dá svoje meno novému zbrojárskemu koncernu v Iževsku

NETKY.SK • 14 November 2012, 10:03 • 2 min
Kalašnikov dá svoje meno novému zbrojárskemu koncernu v Iževsku

Kalašnikov dá svoje meno novému zbrojárskemu koncernu v Iževsku - Zaujímavosti Automatické zbrane typu Kalašnikov majú vo výzbroji armády viac ako 100 štátov sveta a na báze AK existuje vyše 500 modifikácií poloautomatických karabín Sajga. Konštruktér leg

slovakia

left justify in out

img

Automatické zbrane typu Kalašnikov majú vo výzbroji armády viac ako 100 štátov sveta a na báze AK existuje vyše 500 modifikácií poloautomatických karabín Sajga.

Konštruktér legendárneho sovietskeho samopalu Michail Kalašnikov súhlasil s používaním svojho priezviska ako názvu zbrojárskeho koncernu, ktorý by mal vzniknúť na báze dvoch špecializovaných závodov v ruskom Iževsku.

Oznámil to podpredseda ruskej vlády Dmitrij Rogozin vo svojom mikroblogu v sociálnej sieti Twitter.

Kalašnikov súhlasil s Rogozinovým návrhom v telefonickom rozhovore, ktorý absolvovali v sobotu, keď konštruktér oslavoval 93. narodeniny, informovala agentúra RIA Novosti.

Rogozin vyjadril presvedčenie, že vďaka tomu sa nielen obnoví v Iževsku výrobu strelných zbraní ďaleko prevyšujúcich v spoľahlivosti a presnosti zahraničnú produkciu, ale súčasne sa aj zabráni výrobe tohto typu zbraní bez licencií.

Rogozin sa prednedávnom nechal počuť, že názvy oboch závodov – Ižmaš a Ižmech – "nie sú značkami, čo Kalašnikov jednoznačne je". 

Vicepremiér uviedol, že obe továrne v Udmurtsku bojujú o objednávky, chýba tam personál a periodicky vznikajú problémy s financovaním. Keďže majú rovnaký výrobný program, Rogozin navrhol ich zlúčenie do koncernu Kalašnikov. 

S cieľom naplánovať celý proces vycestoval cez víkend do Iževska člen vojensko-priemyselnej komisie pri ruskej vláde Oleg Bočkarev.

Automatické zbrane typu Kalašnikov majú vo výzbroji armády viac ako 100 štátov sveta a na báze AK existuje vyše 500 modifikácií poloautomatických karabín Sajga. Kalašnikovova konštrukcia bola inšpiráciou aj pre konštruktérov izraelskej útočnej pušky Galil, fínskej Valmet a ďalších.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies