Korčok: Prezidentské voľby v Bielorusku boli v rozpore s demokratickými princípmi, ku ktorým sa hlási aj Slovensko

NETKY.SK • 9 August 2022, 11:33 • 2 min
Korčok: Prezidentské voľby v Bielorusku boli v rozpore s demokratickými princípmi, ku ktorým sa hlási aj Slovensko

BRATISLAVA – Slovensko si dnes pripomína druhé výročie zmarených prezidentských volieb v Bielorusku. Tie na základe početných dôkazov o neprávostiach vyvolali masívne občianske nepokoje a vlnu násilia zo strany Lukašenkovho režimu.

slovakia

left justify in out

„Spôsob, akým v roku 2020 prebiehali prezidentské voľby v Bielorusku, bol v príkrom rozpore s demokratickými princípmi a hodnotami, ku ktorým sa Slovensko hlási. Následné silové potlačenie pokojných protestov a násilie voči občianskej spoločnosti považujem za rozsiahle, systematické a štátom organizované porušovanie ľudských práv. Slovensko trvá na okamžitom prepustení politických väzňov a zastavení represií voči obyvateľom Bieloruska a občianskej spoločnosti. Zároveň odsudzujem, že nelegitímne vedenie v Minsku umožnilo ruskej armáde využívať bieloruské územie a infraštruktúru na útoky proti Ukrajine,“ uviedol Ivan Korčok.

 

img

      

Represie Lukašenkovho režimu pretrvávajú a neustále sa stupňujú. Počet politických väzňov podľa údajov ľudskoprávnych organizácií presahuje 1 200. Režim zlikvidoval niekoľko stoviek mimovládnych organizácií, prenasleduje novinárov a prakticky zničil nezávislé médiá.
      

Slovenská republika bude aj naďalej podporovať občanov Bieloruska na ceste k demokracii a slobode. Krajina potrebuje celospoločenský dialóg, ktorého cieľom budú slobodné prezidentské voľby uskutočnené podľa medzinárodných štandardov.

 

 

Možno vás zaujme: Kolíková žiada analýzu nepodania žaloby na rozpustenie ĽSNS



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona