Kadúc chce poslancov za disciplinárne previnenia trestať prísnejšie

NETKY.SK • 22 Február 2014, 10:37 • 2 min
Kadúc chce poslancov za disciplinárne previnenia trestať prísnejšie

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR by mali byť od júna sankcionovaní za disciplinárne previnenie pokutou až do výšky mesačného poslaneckého platu. V novele zákona o rokovacom poriadku to navrhuje poslanec OĽaNO Miroslav Kadúc.

slovakia

left justify in out

Súčasný zákon hovorí o sankcii za disciplinárne priestupky do úrovne 166 eur (5000 Sk). Navýšenie tejto sumy by podľa Kadúca malo smerovať k zvýšeniu účinnosti disciplinárneho konania voči poslancom a tiež k prevencii. "Nie je neúčelné domnievať sa, že v dôsledku tejto legislatívnej zmeny budú poslanci NR SR motivovaní k dodržiavaniu rokovacieho poriadku a nenarúšaniu poriadku v rokovacej miestnosti," odhaduje Kadúc.
      

Keďže sa má existujúca sankcia sprísniť, poslanec predpokladá pozitívny vplyv novely na štátny rozpočet. Na druhej strane priznáva, že počet disciplinárnych konaní, ktoré budú prebiehať, nie je možné predpokladať, a teda ani presne vyčísliť vplyv na štátny rozpočet.
      

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) pre TASR povedal, že sa treba sústrediť hlavne na to, za čo je možné pokuty uložiť. "Pretože nie je problém jej výška, ale skutočnosť, že v ostatnom období nebola žiadna uložená," podotkol.
      

Podľa rokovacieho poriadku hrozí poslancovi pokuta do 166 eur za urážlivé výroky v pléne, za to, keď poslanec zahlasuje za iného člena snemovne a za závažné porušenie poslaneckého sľubu.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies