Káčer chce v bratislavskej MHD zľavy pre učiteľov: Bola by to investícia do budúcnosti

NETKY.SK • 18 Február 2016, 15:41 • 2 min
Káčer chce v bratislavskej MHD zľavy pre učiteľov: Bola by to investícia do budúcnosti

BRATISLAVA - Zľavy na cestovnom je potrebné začať vnímať aj ako investíciu do budúcnosti. V súvislosti so zľavami v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) to v diskusnej relácii TABLET TV Mesiac v Bratislave uviedol bratislavský mestský poslanec Juraj Káčer (Otvorený klub). Zároveň navrhol, aby sa zvážilo aj poskytnutie zliav pre učiteľov v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Spolu s poslaneckým kolegom z bratislavského parlamentu Radoslavom Olekšákom (Klub pre Bratislavu) diskutoval Káčer o adresnosti zliav i o plánoch mesta opätovne zaviesť úplne bezplatné cestovanie na území hlavného mesta pre zdravotne postihnutých a  držiteľov Diamantovej Janského plakety, v oboch prípadoch pre ľudí s trvalým pobytom v Bratislave.

 

Káčer v tejto súvislosti uviedol, že neprotestuje voči zámeru magistrátu poskytovať zľavy, nemalo by ísť však podľa jeho slov len o solidaritu a sociálnu politiku. "Nič nie je zadarmo, preto by sme sa mali snažiť o to, aby sa nám poskytnutie zliav po čase určitým spôsobom vrátilo," poznamenal predseda poslaneckého klubu Otvorený klub. Za zváženie podľa jeho slov stojí možnosť poskytnúť 50-percentnú zľavu na cestovnom pre učiteľov v hlavnom meste.

 

"Bola by to forma investície do budúcnosti, ktorou pre mňa školstvo určite je," vyhlásil. Dodal, že relevantným dôvodom na zľavu pre učiteľov je aj fakt, že medzi priemernou mzdou v rámci kraja a priemernou mzdou učiteľa je práve v Bratislavskom kraji najväčší prepad.

 

"V Bratislave máme približne 5000 učiteľov, ak by dostali 50-percentnú zľavu, znamenalo by to 1,6 percenta straty z celkových tržieb Dopravného podniku Bratislava," uviedol Káčer. Podľa jeho výpočtov by išlo o sumu 666.000 eur. "Táto suma sa približuje tej, ktorú by malo mesto ušetriť po overení skutočných nákladov na refundáciu terajších zliav pre vybrané skupiny cestujúcich," poznamenal poslanec.

 

Radoslav Olekšák z Klubu pre Bratislavu považuje za dôležité, že sa návrh na opätovné zavedenie stopercentných zliav týka len Bratislavčanov. V prípadnému rozšíreniu zliav na ďalšie skupiny obyvateľov sa stavia rezervovane. "Samozrejme, mohli by sme sa o tom baviť, možno by sme mohli začať spomínať aj zdravotné sestry, no ja si nemyslím, že tento postup je správy. Radšej nech sa im pridá na plate, ako by sa mala robiť takáto sociálna politika formou zliav," povedal Olekšák.

 

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal pred februárovým zasadnutím prišiel s plánom zaviesť v IDS BK opäť stopercentné zľavy pre zdravotne hendikepovaných a držiteľov Diamantovej Janského plakety za darovanie krvi. Tí majú po zavedení 3. etapy IDS BK nárok na 90-percentnú zľavu.

 

Mesto si podľa Nesrovnala od novembra 2015 vyhodnocovalo údaje a za tri mesiace zistilo, že vykrýva dopravnému podniku stratu aj za "neexistujúcich" cestujúcich. "Ukázalo sa, že MHD necestuje 17.000 ľudí, tak ako sú registrovaní na ministerstve, ale približne 12.000 a možno aj menej. Vo finančnom vyjadrení to znamená, že mesto nebude vykrývať stratu okolo 1,8 milióna eur ako dosiaľ, ale približne 1,2 milióna," vysvetlil Nesrovnal. Ušetrené peniaze by malo mesto použiť na pokrytie stopercentných zliav.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies