Južná Kórea nahradila ministra zdravotníctva, kritizovaného za epidémiu MERS

NETKY.SK • 4 August 2015, 12:36 • 2 min
Južná Kórea nahradila ministra zdravotníctva, kritizovaného za epidémiu MERS

SOUL - Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje odvolala dnes svojho ministra zdravotníctva, kritizovaného za riešenie situácie počas epidémie blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS), ktorá si v krajine vyžiadala 36 obetí na životoch a šírila sa cez nemocnice. Píše o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva a sociálnych vecí Mun Hjung-pchjo, ekonóm a odborník na sociálnu politiku, bol kritizovaný za rozhodnutie nezverejniť názvy nemocníc, kde v prvom štádiu epidémie liečili pacientov s MERS.

 

Výskyt nebezpečného ochorenia bol tvrdým úderom pre už aj tak oslabenú ekonomiku, ktorá zaznamenala v druhom štvrťroku najpomalší rast za vyše šesť rokov - počas epidémie musela Kórea zatvoriť školy, zákazníkov zdržiavať doma a odrádzať zahraničných turistov, aby pricestovali.

 

Keď sa vírus MERS šíril, podpora verejnosti pre prezidentku Pak Kun-hje prudko klesla na najnižšiu úroveň v jej päťročnom funkčnom období. Prezidentka vymenovala za nového ministra zdravotníctva Čchung Čchin-juba, ortopedického chirurga a odborníka na verejné zdravie, informoval hovorca juhokórejskej líderky. Neuviedol však dôvod Munovho odvolania.

Minulý týždeň Južná Kórea vyhlásila, že už prakticky nie je ohrozovaná nákazou MERS - oznam prišiel dva mesiaca po ohlásení prvého prípadu.

 

Ochorenie priniesol do Južnej Kórey podnikateľ, ktorý sa začiatkom mája vrátil z cesty na Blízky východ, kde vírus prvýkrát identifikovali.

 

Výskyt MERS v Južnej Kórei bol najväčší mimo Saudskej Arábie a nakazilo sa ním tam 186 ľudí, pričom takmer 17.000 osôb muselo byť umiestnených do karantény.

 

Kvôli MERS zostáva v nemocnici v Južnej Kórei 12 ľudí, ale iba jedného testovali pozitívne na tento vírus, oznámilo ministerstvo zdravotníctva.

 

Nové prípady neboli hlásené od 4. júla. Experti uvádzajú, že vírus má inkubačnú dobu približne dva týždne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies