Junckerových päť bodov smerovania EÚ nestačia, včera mimovládky predstavili šiesty

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 09:29 • 2 min
Junckerových päť bodov smerovania EÚ nestačia, včera mimovládky predstavili šiesty

BRUSEL – Európske mimovládne organizácie po včerajších rokovaniach, predstavili šiesty scenár smerovania Európskej Únie. Ten nadväzuje na päť bodov, ktoré ešte v marci predstavil šéf Európskej komisie Jean-Claud Juncker.

slovakia

left justify in out

Viac ako 250 mimovládnych európskych organizácii sa včera dohodlo na doplnení šiesteho bodu Junckerovho plánu pre demokratickejší, spravodlivejší a udržateľný rozvoj Európy. Tento bod sa zaradil na program blížiaceho sa summitu lídrov EÚ, ktorý sa bude venovať budúcnosti únie, migrácii, bezpečnosti ako aj vzniku nových pracovných miest, či v neposlednom rade brexitu.

 

Summit sa bude pridržiavať alternatívnych scenárov vývoja EÚ, obsiahnutých v Bielej knihe o budúcnosti Európy, navrhnutou Junckerom. Organizácie, ako sú ochrancovia životného prostredia, mládežnícke mimovládky a mnohé iné, sa ale nestotožňujú ani s jedným z piatich bodov, preto sa rozhodli do diskusie zahrnúť vlastné návrhy, obsiahnuté v šiestom bode.

 

Junckerove body sa podľa nich len málo stotožňujú so skutočnými výzvami, ktorým Európa momentálne čelí.  “Namiesto nich potrebujeme odvážnu víziu. Alternatívny šiesty scenár, ktorý kladie dôraz na sociálnu a environmentálnu kvalitu života,” sa vyjadrila Leida Rijnhout z organizácie SDG Watch Europe.

 

Z veľmi dôležitú považujú aj implementáciu Agendy 2030, respektíve 17 cieľov udržateľného rozvoja, ku ktorej sa pripojilo aj Slovensko.“Implementácia Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj by mala byť absolútne kľúčová pre budúcnosť, ktorá slúži ľuďom a planéte, nie skrytým záujmom,” dopĺňa Rijnhout. O presadzovanie Agendy 2030 sa dlhodobo snaží aj občianska spoločnosť na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies