Juncker sa tento týždeň predstaví politickým skupinám v europarlamente

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 16:02 • 2 min
Juncker sa tento týždeň predstaví politickým skupinám v europarlamente

BRUSEL - Dezignovaný predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, ktorý sa bude na budúci týždeň (15. júla) uchádzať o dôveru Európskeho parlamentu, sa ešte predtým príde predstaviť všetkým politickým skupinám v europarlamente, ktoré ho pozvali na výmenu názorov.

slovakia

left justify in out

K hlasovaniu o potvrdení Junckera vo funkcii šéfa exekutívy EÚ dôjde v rámci plenárneho zasadnutia EP. Očakáva sa, že to bude iba formalita, nakoľko Juncker má podporu najväčších politických skupín - ľudovcov a socialistov a stoja za ním aj liberáli. 
     

V súlade s pravidlami Zmluvy o EÚ je pre voľbu predsedu Európskej komisie potrebný súhlas väčšiny členov EP - aspoň 376 hlasov z celkového počtu 751 poslancov.
     

Predtým sa však Juncker musí dostaviť na výmenu názorov s členmi všetkých politických skupín v EP. V rámci diskusie s europoslancami chce podrobnejšie predstaviť politické ciele budúcej Európskej komisie.
     

Prvé stretnutia bude mať už tento utorok: s poslancami Pokrokovej aliancie socialistov a demokratov (S&D), potom so skupinou Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) a napokon s Alianciou liberálov a demokratov pre Európu (ALDE). 
     

V stredu bude musieť svoje vízie a predstavy zopakovať pred poslancami zo skupiny Zelení/Európska slobodná aliancia a tiež členmi Spojenej európskej ľavice - Nordickej zelenej ľavice (GUE/NGL). Posledné dve stretnutia bude mať s "domovskou" frakciou Európskej ľudovej strany (EĽS) a najmenej príjemné zrejme bude prijatie u euroskeptikov zo skupiny Európa slobody a priamej demokracie (EFDD), ktorej šéfuje britský poslanec Nigel Farage.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies