Juhokórejský prezident varoval Severnú Kóreu pred novými provokáciami

NETKY.SK • 29 November 2010, 12:43 • 2 min
Juhokórejský prezident varoval Severnú Kóreu pred novými provokáciami

Juhokórejský prezident varoval Severnú Kóreu pred novými provokáciami

slovakia

left justify in out

img

Juhokórejský prezident I Mjong-bak označil dnes severokórejský delostrelecký útok na juhokórejský ostrov za zločin proti ľudskosti a varoval, že Pchjongjang zaplatí za prípadnú ďalšiu provokáciu.
      Juhokórejský líder vystúpil s prejavom k občanom v čase, keď americké a juhokórejské vojenské lode pokračovali v námorných cvičeniach, ktoré vyvolali znepokojenie Číny a vyhrážky vojnou zo strany Severnej Kórey.
      "Severná Kórea zaplatí cenu za prípadné ďalšie provokácie," povedal I Mjong-bak v prvom prejave od útoku z minulého utorka. "Vojenské útočenie na civilistov je neľudský zločin, ktorý je v čase vojny prísne zakázaný."
      USA medzitým oznámili, že zvažujú výzvu Čína na mimoriadne šesťstranné rozhovory o najnovšej severokórejskej kríze. Opätovne však vyzvali Peking na dôraznejšie úsilie o vyriešenie situácie a zastavenie "provokácií" Pchjongjangu, ktorý je závislý od čínskej pomoci.
      "Šesťstranné rozhovory nemôžu byť náhradou za kroky Severnej Kórey na splnenie jej záväzkov," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí USA v súvislosti s rozhovormi o nukleárnom odzbrojení izolovaného komunistického štátu. "Apelovali sme na Čínu, aby naliehala na KĽDR, aby zastavila svoje provokácie a konala zodpovedne v záujme mieru a stability," dodal.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies