Severná Kórea predstavila svoj nový arzenál, jej južný sused má obavy

NETKY.SK • 11 Október 2020, 12:57 • 2 min
Severná Kórea predstavila svoj nový arzenál, jej južný sused má obavy

SOUL - Armáda Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) predstavila na vojenskej prehliadke pri príležitosti 75. výročia vzniku vládnej Kórejskej strany práce nové zbrane. Medzi nimi okrem iného masívnu, pravdepodobne, medzikontinentálnu balistickú raketu či pokročilé strely na tuhé palivo.

slovakia

left justify in out

Prehliadka na námestí 

Na podujatí, ktoré sa uskutočnilo na námestí Kim Il-songa v Pchjongjangu, tiež nechýbali tisícky vojakov, tanky, obrnené vozidlá a iná vojenská technika. Druhá raketa by mohla byť zdokonalená verzia strely odpaľovanej z ponoriek. Časť expertov sa domnieva, že môže ísť iba o makety stále vyvíjaných zbraní. Severná Kórea však preukázateľne pokračuje v posilňovaní kapacity svojich ozbrojených síl v čase, keď rokovania o jadrovom odzbrojení Kórejského polostrova viaznu na mŕtvom bode.

 

 

Varovanie pre celý svet 
Severokórejský líder Kim Čong-un počas prehliadky varoval, že by mohli "plne zmobilizovať" ich jadrové sily, ak niekto KĽDR ohrozí. Ako tiež povedal, KĽDR pokračuje vo vývoji svojich jadrových odradzovacích prostriedkov, pretože je to nevyhnutné pre obranu, a svojimi vojenskými silami sa nezameriava na žiadnu konkrétnu krajinu.

 

Neriešiť medzinárodné sankcie 
Počas svojho prejavu Kim vyzval ľudí, aby naďalej neustupovali "obrovským výzvam" v podobe medzinárodných sankcií a pandémie koronavírusu. Poďakoval im za dodržiavanie opatrení, ktoré zaviedla strana a vláda, aby krajina podľa jeho slov zostala bez koronavírusu. Toto tvrdenie spochybňujú mnohí zahraniční pozorovatelia.

 

img


Kim tiež vyjadril nádej nad tým, že po pandémii napraví KĽDR vzťahy s Južnou Kóreou. Sever v ostatnom období prerušil prakticky všetku spoluprácu so svojím južným susedom.

 

Úcta bývalým lídrom 
Veľkolepé podujatie sa uskutočnilo v piatok v noci, severokórejská štátna televízia ho odvysielala až v sobotu večer zo záznamu. V sobotu ráno občania v rúškach položili kvety pred sochy Kim Il-songa a Kin Čong-ila, otca súčasného severokórejského vodcu, v pamätníku Mansudae.

 

img

 

Nové príbytky 
Severokórejská tlačová agentúra KCNA informovala, že obyvatelia Käsongu a ostatných regiónov, ktorí prišli o domovy pri nedávnych prírodných katastrofách, si výročie strany pripomenuli nasťahovaním sa do nových domov. Ako tiež agentúra uviedla, okrem iného pochválil Kim Čong-una za to, že sa o nich postaral "ako otec".
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies