Juan Guaidó chce vo Venezuele vyhlásiť výnimočný stav

NETKY.SK • 11 Marec 2019, 09:13 • 2 min
Juan Guaidó chce vo Venezuele vyhlásiť výnimočný stav

CARACAS - Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó v nedeľu oznámil, že požiada parlament, aby v krajine vyhlásil výnimočný stav.

slovakia

left justify in out

Guaidó chce týmto spôsobom požiadať o pomoc medzinárodné spoločenstvo v situácii, kedy takmer celá Venezuela čelí masívnym výpadkom dodávok elektrickej energie.

 

img

 

Opozičný líder novinárom oznámil, že už zvolal krízové zasadnutie venezuelského parlamentu s cieľom "podniknúť okamžité kroky na zaistenie potrebnej humanitárnej pomoci".

 

Guaidó sa tak snaží reagovať na rozsiahly výpadok prúdu, ktorý vo štvrtok popoludní zasiahol takmer celú juhoamerickú krajinu. Hoci v sobotu sa podarilo obnoviť v niektorých oblastiach prerušované dodávky elektriny, iné zostali naďalej bez nej. Krízová situácia však medzitým podľa Francisca Valenciu, riaditeľa mimovládnej organizácie CODEVIDA, spôsobila úmrtie 15-tich pacientov, ktorí nemohli pre výpadok prúdu podstúpiť dialýzu. Caracas obvinil zo vzniknutej situácie USA, ktoré podľa neho sabotovali ústrednú elektráreň Guri.

 

img

 

Venezuela často zažíva čiastočné výpadky prúdu, tohtotýždňový však patril k najhorším a najdlhším za celé roky a ochromil veľkú časť krajiny.

 

Problémy Venezuely s elektrinou sú podľa expertov zapríčinené nedostatočnými investíciami do infraštruktúry. Madurov režim obvykle výpadky pripisuje vonkajším faktorom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies