José Carreras: Narodil som sa pre spev

NETKY.SK • 28 November 2016, 11:38 • 2 min
José Carreras: Narodil som sa pre spev

BRATISLAVA - Španielsky tenorista José Carreras, ktorý vystúpi 8. decembra na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, vyhlásil, že sa narodil pre spev.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatdeväťročný interpret, ktorý sa zastaví v hlavnom meste Slovenskej republiky v rámci turné A Life in Music, v rozhovore pre agentúru SITA tiež povedal, že hudba je jeho najväčším potešením. "Moja láska a vášeň pre hudbu ma poháňajú stále vpred. Prepáčte, nechcem znieť arogantne, ale myslím si, že som sa narodil pre spev. A preto si myslím že je legitímne, že moje posledné svetové turné sa nazýva A Life in Music (v preklade Život v hudbe, pozn. SITA). Hudba mi vždy bola a aj je najväčším potešením. Som nesmierne vďačný za akékoľvek ovácie, ktorých sa mi počas mojej kariéry dostalo. Nech spievam kdekoľvek, snažím sa vždy dať zo seba to najlepšie," objasnil spevák, ktorého v začiatkoch kariéry podporovala jeho matka. "Bola mi obrovskou oporou a som jej za to veľmi vďačný. Bohužiaľ, umrela príliš skoro, ešte predtým, než videla, že jej syn dokázal to, o čom snívala," prezradil.

 

Slávneho rodáka z Barcelony počas kariéry ovplyvnili mnohí kolegovia či kolegyne. Jedným z nich bol zosnulý rakúsky dirigent Herbert von Karajan. "Som veľmi vďačný Montserrat Caballé, ale môj idol v tenore bol velikán Giuseppe di Stefano. Keď počúvam jeho nahrávky, počujem v jeho hlase obrovskú vášeň pre hudbu. A ako to vedel všetko predniesť! Môj hudobný život by nebol kompletný bez spolupráce s maestrom Herbertom von Karajanom, ktorého považujem za jedného z najväčších, ak nie najväčšieho dirigenta všetkých čias. Okrem veľmi ťažkých skúšok, ktoré znamenali, že sme museli mať obrovskú disciplínu, maestro von Karajan mal dobrý zmysel pre humor, bol to neuveriteľný dar. Keď dirigoval, umelci sa cítili ako v nebi. Akoby sa nachádzali v inom svete. Bolo to úžasné a neuveriteľné," vyjadril sa tenorista.

 

Carreras rád spomína aj na pôsobenie v skupine The Three Tenors, v ktorej spievali tiež Plácido Domingo a Luciano Pavarotti. "Toto obdobie bolo úplne úžasné. Samozrejme, na javisku sme boli zdravo súťaživí, ale nikdy sme sa pre nič nehádali. Práve naopak, mali sme kopec zábavy. Iba vo futbale sme sa nezhodli. Plácido bol veľký fanúšik Realu Madrid, Luciano fandil Juventusu a ja fandím FC Barcelona," zaspomínal spevák, ktorý sa v roku 2014 vrátil na pódiá v opere El Juez. "Na tejto opere ma v prvom rade veľmi zaujalo libreto, ktoré mi pripomína obdobie, keď som bol dieťa a vládol diktátor Franco. V druhom rade milujem hudbu, ktorú zložil rakúsky skladateľ Christian Kolonovits. Používa veľa farieb a variácií. Som veľmi šťastný a hrdý, že všade, kde sme túto operu predstavili, či už to boli Bilbao, Petrohrad alebo tento rok Viedeň, zožala obrovský úspech. Publikum bolo nadšené," povedal.

 

Držiteľovi mnohých cien v roku 1987 diagnostikovali leukémiu a následne založil José Carreras Leukaemia Foundation. "Keď mi lekári oznámili, že mám rakovinu, bol to šok. Potom prišla otázka, prečo práve ja? Ale je len jeden spôsob ako to zvládnuť - prijať výzvu. Môj odkaz onkologickým pacientom je jasný - nikdy sa nevzdávajte, ani v najťažších chvíľach. A verte vašim lekárom tak, ako som im veril ja. Som trošku hrdý, že môžem prehlásiť, že sme s mojou nadáciou doteraz odviedli skvelú prácu. Podarilo sa nám pomôcť v mnohých aspektoch a nazbierať stovky miliónov eur na boj proti leukémii. Vedecký výskum už teraz ukazuje obrovský pokrok. Viac a viac pacientov, zvlášť detí, sa darí vyliečiť. Ale, samozrejme, je ešte dlhá cesta k tomu, kým budeme môcť povedať, že leukémia je vyliečiteľná. Stretnutia s pacientmi sú pre mňa veľmi dojímavé. Je fantastické vidieť, s akou silou títo pacienti bojujú s chorobou. Toto ma podporuje v úsilí a v angažovaní sa v mojej nadácii. Keď skončím moje posledné svetové turné, zasvätím nadácii ešte viac času," vyhlásil.

 

Otec dvoch detí plánuje stráviť blížiace sa sviatky v kruhu najbližších. "Vianoce budem tráviť doma s rodinou, podobne ako milióny ľudí na celom svete. Moje vnúčatá milujem, sú talentované, no nevidím tam žiadne stopy po opere," prezradil s úsmevom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies