Február bol nadpriemerne teplý a väčšinou suchý

NETKY.SK • 1 Marec 2019, 21:04 • 2 min
Február bol nadpriemerne teplý a väčšinou suchý

BRATISLAVA - Február bol na väčšine územia teplotne výrazne nadpriemerný a pomerne suchý. Na sociálnej sieti ho takto označil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

Priemerná mesačná teplota v polohách do 300 metrov nad morom bola zväčša dva až štyri stupne Celzia, čo predstavuje odchýlku od priemeru vo veľkosti dva až tri stupne.

 

Absolútne najvyššiu teplotu vzduchu meteorológovia namerali posledný februárový deň. V staniciach Žihárec a Hurbanovo namerali 20,6 stupňa Celzia, čo je zatiaľ najvyššia teplota celej zimy 2018/2019. 

 

Najnižšiu teplotu v polohách do 1000 metrov nad morom zaznamenali v Podolínci v okrese Stará Ľubovňa, kde 1. februára teplota vzduchu klesla na mínus 15,8 stupňa Celzia.

 

img

 

Na väčšine územia podľa meteorológov vo februári spadlo desať až 25 milimetrov zrážok, čo je 30 až 60 percent normálového zrážkového úhrnu. Absolútne najnižší mesačný úhrn z dostupných staníc zaznamenali v Orechovej v okrese Sobrance, kde spadlo necelých päť milimetrov zrážok. Pomerne vysoký úhrn zrážok mali, naopak, Motyčky v okrese Banská Bystrica, kde spadlo vyše 80 milimetrov zrážok.

 

Snehu na horách počas mesiaca nepribúdalo, práve, naopak, počas väčšiny dní februára výška snehovej pokrývky klesala. Na niektorých miestach v nížinách nebola počas februára súvislá snehová pokrývka ani jeden deň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies