Joe Biden a Boris Johnson označili ruskú slabinu. Moskva žiada diplomatické riešenie

NETKY.SK • 15 Február 2022, 06:34 • 2 min
Joe Biden a Boris Johnson označili ruskú slabinu. Moskva žiada diplomatické riešenie

BRATISLAVA - Britský premiér Boris Johnson a americký prezident Joe Biden sa počas pondelkového telefonátu zhodli na tom, že stále existuje „kľúčový časový úsek pre diplomaciu a pre odstúpenie Ruska od hrozieb voči Ukrajine“.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačového odboru kancelárie britského premiéra si Johnson s Bidenom vymenili informácie týkajúce sa svojich nedávnych rozhovorov s ďalšími svetovými lídrami. „Zhodli sa, že západní spojenci musia ostať jednotní tvárou v tvár ruským hrozbám, a to vrátane zavedenia vážneho balíka sankcií, ak bude ruská agresia eskalovať,“ uviedli vo vyhlásení kancelárie britského premiéra.

 

img

 

Johnson s Bidenom tiež zdôraznili, že ďalší vpád na Ukrajinu by pre Rusko vyústil do zdĺhavej krízy, ktorá by mala ďalekosiahle následky pre Rusko i  svet. Obaja lídri okrem toho znova apelovali na potrebu toho, aby Európska únia znížila mieru svojej závislosti od ruského zemného plynu. Podľa Bidena s Johnsonom by práve tento krok „viac ako čokoľvek iné zasiahol srdce ruských strategických záujmov“.

 

Prečítajte si tiež: Ukrajina žiada od Nemecka protitankové strely. Oligarchovia utekajú z krajiny

 

Britský premiér a americký prezident sa tiež dohodli, že budú ďalej v kontakte. Johnson pritom už skôr v pondelok varoval, že kríza na ukrajinských hraniciach, kde Moskva zhromaždila vyše 100 000 vojakov, je „veľmi, veľmi nebezpečná“ a vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ustúpil „z okraja priepasti“.

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov povedal v pondelok pre americkú stanicu CNN, že ruský prezident je ochotný rokovať o bezpečnostných zárukách. Putin podľa Peskova vždy žiadal rozhovory a diplomaciu. „Ukrajina je súčasťou rozsiahlejšieho problému ruských bezpečnostných záruk a prezident Putin je, samozrejme, pripravený viesť rozhovory,“ povedal Peskov. Správy o chystanej invázi Ruska opäť označil za „neodôvodnené stupňovanie napätia“ a zdôraznil, že Rusko nepredstavuje hrozbu pre nikoho.

 

img

 

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok Putinovi povedal, že existuje šanca na dosiahnutie dohody o bezpečnosti so Západom. Zástupkyňa hovorkyne Bieleho domu Karine Jean-Pierreová na tlačovom brífingu povedala, že Spojené štáty sú na diplomatické rozhovory s Ruskom pripravené. „Budeme pripravení na akékoľvek rozhodnutie, pre ktoré sa prezident Putin rozhodne,“ povedala. Dodala však, že USA by uprednostnili cestu diplomacie.

 

Možno vás zaujme: Rusko použilo špeciálne prostriedky proti americkej ponorke, ktorá vstúpila do ruských vôd




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies