Jesenné gastropotulky – jedinečné chute a zážitky zo všetkých kútov Slovenska

NETKY.SK • 20 September 2023, 12:00 • 2 min
Jesenné gastropotulky – jedinečné chute a zážitky zo všetkých kútov Slovenska

Hoci tu nemáme michelinovské reštaurácie a nie sme zachytení vo všetkých svetových sprievodcoch ako gastronomická veľmoc, malé Slovensko rozhodne má čo ponúknuť aj tým najrozmaznanejším jazýčkom.

slovakia

left justify in out

Rozmanité regióny a kúty Slovenska sú typické rôznymi gastro tradíciami, a zároveň aj umom remeselníkov, kuchárov, pekárov, vinárov, medovinárov, ktoré to najlepšie z našej histórie spájajú so súčasnými modernými trendami. Tak môžete počas potuliek Slovenskom a jeho chuťami naraziť na medové pivo, ...

Smolenická Včelovina – kde z medu vyčarujú pivo

V Smoleniciach nájdete špičkových výrobcov medoviny najvyššej kvality. Tunajší majstri nadväzujú na dávne tradície výroby aj obľuby medoviny v týchto krajoch. Firma funguje už 16 rokov a okrem medov, propolisovej masti, medových krémov a špeciálnej tunajšej medovine – sladučkej včelovine, vyrábanej až z troch medov, tu môžete ochutnať aj kvasinkové medové pivo, či medový cider.

Zázrivá – centrum syrového kráľovstva

Obec Zázrivá je syrovým srdcom Slovenska! Mliečne a syrové výrobky a špeciality tu vyrábajú podľa tradičných receptov už tridsať rokov. Nielenže si tu môžete pochutnať vo vkusnej reštaurácii na takých dobrotách ako syrové korbáčiky, nite, vrkoče, oštiepky, ale si aj vyskúšať ich výrobu priamo na salaši. Deti si zamilujú miestnu mini-zoo, dospelí ocenia možnosť štýlového ubytovania.

Bratislava – metropola ako na dlani

Aj naše hlavné mesto má svoje gastronomické tradície! Tunajšie Bratislavské rožky sú dokonca podľa EU chránenou značkou. Určite ich ochutnajte v niektorej z kaviarničiek historického centra spolu s voňavým espressom. Do malebnej štvrte Devín sa vyberte na ochutnávku typického ríbezľového vína. A potom sa vydajte do oblakov. UFO restaurant na Moste SNP ponúka dobroty vo výške 95 metrov. Ochutnať tu môžete ustrice s wasabi, ale aj chrumkavú kačicu či hovädzí filet s hľuzovkami. Ak sa vám chce trochu ďalej z centra, už uprostred lesov nad mestom, v televíznej veži, v najvyššej reštaurácii mesta Altitude (110 m) môžete ochutnávať sviečkovú, líčka zo zubáča či výborné cheescakes.

Republika Východu – láska po východniarsky

V Košiciach určite zamierte do kultového podniku Republika Východu, kde vám okrem chutného a originálneho jedla ponúknu aj možnosť ponoriť sa absolútne do sveta a myslenia Východniarov. Preto tu nenájdete lístok, ale ľistek, a na ňom také dobroty ako maslovi krojsand, vianočku vof vajcu, či brafčové plecko zos knedľu... Klasikami sú aj Kaviareň Slávia v nádhernej secesnej budove či Domáca pekáreň na Alvinczyho ulici so skvelými koláčikmi.

Čereňany – hodovanie po kráľovsky

A ešte jeden gastronomický tip – pre skutočných fajnšmekrov, tentoraz z Hornej Nitry. Priamo v kaštieli Čereňany sa nachádza luxusná Reštaurácia Afrodita, ktorej vládne chef Marián Filo. Tento nositeľ viacerých kuchárskych ocenení varil pre kráľovnú Beatrix, kráľa Haralda, generálneho tajomníka OSN a prezidentov mnohých krajín. V kuchyni pripravujú lahôdky z čerstvých rýb z vlastných rybníkov, výberovej hydiny a diviny. Ponúkajú výborné vína, odpočívajúce v unikátnej klenbovej pivnici zo 14. storočia. Ochutnať môžete napríklad aj legendárny Chateau Petrus a špičkové koňaky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
sisters bakery
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies