V americkom Údolí smrti namerali v nedeľu teplotu vysokých 53,3 stupňa Celzia

NETKY.SK • 17 Júl 2023, 10:15 • 2 min
V americkom Údolí smrti namerali v nedeľu teplotu vysokých 53,3 stupňa Celzia

LOS ANGELES - V lokalite Furnace Creek v Údolí smrti v Spojených štátoch namerali v nedeľu 53,3 stupňa Celzia. Doterajší teplotný rekord tam však nebol prekonaný.

slovakia

left justify in out

Údolie smrti je známe extrémnymi teplotami - najvyššiu teplotu tam namerali 10. júla 1913 - bolo to 56,7 stupňov Celzia. Pozorovatelia očakávali, že tento rekord bude prekonaný túto nedeľu - o 110 rokov neskôr. Vo Furnace Creek sídli návštevnícke centrum prírodného parku, pričom jeho súčasťou je aj turistami vyhľadávaný digitálny teplomer. V nedeľu popoludní sa pri ňom zhromaždili desiatky ľudí – niektorí z nich mali na sebe zo žartu kožuchy. 

Južná Kalifornia aktuálne zápasí okrem horúčav aj s niekoľkými lesnými požiarmi, ktoré už spustošili viac ako 3000 hektárov a viedli k evakuácii obyvateľstva. Podľa štátneho hasičského zboru je požiar pod kontrolou len na desať percent, čo vyvoláva obavy z ďalšieho vývoja. Vlnu horúčav zažívajú celé Spojené štáty: mesto Miami v štáte Florida napríklad vydalo varovanie pred "nadmerným teplom" - vôbec prvé vo svojich dejinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Infoglobe.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies