Jesenná turistika je o čosi chladnejšia, ale bez väčšieho množstva búrok

NETKY.SK • 26 September 2012, 11:45 • 2 min
Jesenná turistika je o čosi chladnejšia, ale bez väčšieho množstva búrok

Jesenná turistika je o čosi chladnejšia, ale bez väčšieho množstva búrok

slovakia

left justify in out

img

Letná turistická sezóna vo Vysokých Tatrách sa definitívne skončila, avšak aj jesenná turistika tu má svoje čaro. "Obdobie jesene je krásne, počasie je ustálené, bez väčšieho množstva búrok a pomaly prichádza babie leto. Na to sa pripravili aj hotely a ubytovacie zariadenia, ponúkajú špeciálne pobytové balíky, ktorých súčasťou je Tatry Card. Tú môžu turisti využívať až do konca októbra," priblížila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OO CR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.
      Turisti môžu vďaka tomu naďalej bezplatne cestovať na električke i zubačke a využívať ďalšie doplnkové služby. Ubytovacie zariadenia sa zamerali predovšetkým na wellness pobyty a seniorov. "Ceny pobytov klesli možno aj o 10 až 15 %," dodala Maťašovská.
      Jesenné turistické podmienky vo vysokohorskom teréne sú podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Jozefa Janigu priaznivé, do hôr sa však treba vystrojiť lepšie ako v lete. "Vo Vysokých Tatrách sú podmienky dobré, každý deň ale treba počasie sledovať. Pred nami je október a túry vo vysokohorských polohách môžu návštevníci realizovať až do začiatku zimnej uzávery, ktorá je od 1. novembra," povedal pre TASR Janiga. Na vrcholoch hôr sa nachádza vrstva snehu, ale momentálne nebráni turistom pohybovať sa v tomto prostredí. Pokiaľ by návštevník narazil na snehové pole, je potrebné zvýšiť opatrnosť, ale momentálne to podľa Janigu nie je dramatické.
      "Čo ľudia často na jeseň podceňujú, je to, že sa oveľa skôr stmieva, takže túru treba naplánovať v skorých ranných hodinách, aby sa stihli včas vrátiť," upozornil Janiga. Nočné teploty sa v Tatrách pohybujú aj okolo nuly, takže v ranných hodinách treba dávať pozor na šmykľavý terén. "Treba si už zobrať takmer zimné oblečenie, čiapku, rukavice, pršiplášť treba vymeniť za nepremokavú vetrovku, ktorá chráni pred vetrom a čiastočne aj pred zimou," dodal Janiga. Zabúdať nesmú turisti ani na teplé nápoje.
      V prípade, že počasie návštevníkom nepraje, možno v tatranskom regióne navštíviť múzeá, galérie, Kežmarský hrad, rôzne wellness centrá či popradský akvapark. Letná sezóna v Tatrách bola podľa Maťašovskej lepšia ako minulý rok. "Prevládali Slováci, za nimi nasledovali Česi a Poliaci. Za región Vysoké Tatry sme zaznamenali nárast oproti minulému roku v počte prenocovaní viac ako o 8 %," dodala Maťašovská.
      Tatranci chystajú novinky aj na zimnú sezónu, okrem iného bude pokračovať projekt Tatry Card. "Zľavová karta bude slúžiť aj ako cestovný lístok na skibusy. Chystáme nové trasy, napr. z Tatranských Zrubov. Okrem toho bude jazdiť skibus aj smerom do Tatranských Matliarov a pripravujeme skibus z Tatranskej Lomnice do Popradu, ktorý bude jazdiť asi štyrikrát za deň, aj večer," avizovala Maťašovská.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies