V Jemene a USA sa konali protesty proti väznici v zálive Guantánamo

NETKY.SK • 12 Január 2014, 09:28 • 2 min
V Jemene a USA sa konali protesty proti väznici v zálive Guantánamo

WASHINGTON - Pri príležitosti 12. výročia otvorenia americkej vojenskej väznice v zálive Guantánamo na Kube sa dnes v Jemene a USA konali protestné akcie, ktorých účastníci žiadali prepustenie väzňov a zatvorenie zariadenia.

slovakia

left justify in out

Príbuzní uväznených Jemenčanov sa zišli pred americkým veľvyslanectvom v hlavnom meste Saná a žiadali slobodu pre 155 Jemenčanov stále väznených na Guantáname. Demonštrácia proti väzeniu sa uskutočnila aj vo Washingtone. Jej účastníci mali oblečené známe oranžové väzenské rovnošaty. 

Bývalí väzni a príbuzní väznených združení v organizácii ACLU vydali prostredníctvom sociálnej siete Twitter vyhlásenie, v ktorom väzenie na Guantáname označujú za katastrofálne zlyhanie na všetkých frontoch a tvrdia, že už dávno nastal čas na ukončenie tejto hanebnej epizódy v amerických dejinách. "Guantánamo sa stalo symbolom zlyhania USA pri dodržiavaní zásad právneho štátu a ľudských práv, podkopáva postavenie USA vo svete a slúži ako nástroj náboru pre nepriateľov Spojených štátov," uvádza sa v dokumente. 

Bránami väzenia na Guantáname prešlo od jeho otvorenia krátko po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001 takmer 800 ľudí.  

Obrancovia existencie väzenia tvrdia, že zadržiavaní, ktorých tam väznia a ktorí boli dolapení počas amerických operácií v Afganistane a Iraku, sú mimoriadne nebezpeční. 

V čase svojho otvorenia bola táto väznica považovaná za optimálne mieste na zadržiavanie ľudí, ktorí spáchali vojnové zločiny. S výnimkou väzňov, ktorých prípady sa na súdoch ťahajú, väčšinu zadržiavaných nikdy neobvinili, ani nepredvolali pred súd. Niektorí sú pritom na Guantáname aj desať či viac rokov. Viacerí väzni na protest proti tomu držali hladovku. 

Prezident Barack Obama nedávno sľúbil, že obnoví tlak na zatvorenie väznice a jeho vláda vymenovala osobitného emisára, ktorého poverila touto úlohou. Od augusta sa dostalo na slobodu deväť väzňov - nedávno to boli traja etnickí Ujgurovia, ktorých poslali na Slovensko.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies